Många besökare första dagen för ECS

Förra årets flytt till Kista ser ut att ha varit ett lyckokast. Embeddedkonferensen, Embedded Conference Scandinavia, Fick över tusen besökare första dagen och det borde rimligen resultera i en rekordsiffra också när det gäller besökarantal.

Annars såg det lite tveksamt ut inför första dagen med något färre föranmälda besökare än förra året. Frågan var om trenden från förra året – med fler spontanbesökare från elektronikindustrin i Kistaområdet – skulle förstärkas.
Och av allt att döma är det precis vad som hände. Framåt dagen fylldes både konferenslokaler och utställningsområde av besökare och periodvis var det riktigt trångt i gångarna. Allt pekar på rekordsiffror.

Alkoholism gav resultat
Kvällens mässfest blev också en välfylld tillställning och deltagarna verkade vara överens med juryn när det gäller val av pristagare.

Daniel Benitez, vd för Kontigo Care, höll ett mycket personligt tal där han berättade om bakgrunden till det vinnande bidraget, TripleA (företagspriset). När han försökte ta sig ur sin alkoholism insåg han hur ont det var om fungerande vård och hur otroligt hög återfallsprocenten är. TripleA lovar att ge en helt ny möjlighet att tidigt varna för återfallsrisk och övervaka att hela den långa rehabiliteringsprocessen går som den skall.

Daniel Benitez var extra glad eftersom han på tisdagen också fick klart med riskkapital till den fortsatta produktutvecklingen. TripleA bör därför kunna nå marknaden relativt snart.

Rädda lungorna på spädbarn
Också studentpriset gick till ett vårdprojekt. Oscar Edvardssons övervakningssystem för spädbarnsventilering har potential både att rädda livet på spädbarn och att undvika lungskador. Hans hjälpmedel gör det mycket lättare för läkare att hålla sig inom det smala område där lufttillförseln är stor nog för att undvika hjärnskador, men inte så stor att det orsakar lungskador.

Massor av kameror
Mikromekanikpriset gick slutligen till en av de i särklass mest avancerade av de tävlande konstruktionerna. Panoramakameran drar nytta av modern digitalkamerateknik och genom att kombinera ett stort antal små kameramoduler är det möjligt att skapa en 360-graders bild med mycket hög noggrannhet och upplösning. Det här projektet visar en av de många vägar som är möjliga med massproducerade kameramoduler. Här fungerar verkligen det gamla slitna uttrycket: ”det är bara fantasin som sätter gränsen”.

2 Responses to “Många besökare första dagen för ECS”

 1. Hej
  Fantastiskt kul!!!
  Vi behöver lite komik i den annars så grå elektronikbranschen. Kontigo Care måste haft mycket roligt när de skickade in bidraget. Att vinna, och sen få det att framstå, som ett ”top-of-the-line”-pris inom svensk ingenjörskonst med en så sjuk idé – Härligt!
  POL

 2. Hej Per-Olof
  Jag har lite svårt att se komiken i det hela. En alkometer är kanske inte raketteknologi (som t ex Spaceship Two från Virgin Galactic), men miniatyriseringen och kombinationen med kamera och dataanalys (”Big Data”) är faktiskt klart innovativ. För att inte tala om att det finns en ordentlig marknadspotential.
  /göte

Leave a Reply