Första dagen blev bra

Jag har inte fått besökarsiffrorna än, men de flesta är nog överens med mig om att första utställningsdagen blev bra.

Det handlar förstås om S.E.E. Det hela startade i morse med den traditionella utställarfrukosten och sedan strömmade det in riktigt hyfsat med besökare. Som vanligt är det ganska stor skillnad mellan olika delar av lokalen, men totalt sett ser det bra ut.

Här ser vi förresten en av finesserna med S.E.E. Monterväggarna får inte vara mer än en och en halv meter höga och det gör att allt känns mycket mera öppet och översiktligt än många andra mässor. Det är lätt att hitta och lätt att få syn på folk som man vill träffa. Många fler mässor borde införa samma höjdbegränsningar.

Positivt och negativt
Som vanligt har det blivit mycket pratande och många meningsutbyten. Det är ju ändå det som mässan är till för. Och sällan har vi väl sett så många olika uppfattningar om vart elektronikindustrin är på väg. Många tror på fler projekt och fler nya företag med nya produkter. Men många tror också på sjunkande vinstmarginaler och hårdare konkurrens.

I och för sig finns inget som hindrar att allt det här kan hända på en gång. Vi ser hur starkt konsumentelektroniken påverkar industrielektroniken och ett av de första resultaten brukar bli att priserna faller och marginalerna minskar. Det går idag att göra fantastiska saker med förvånansvärt billiga hård- och mjukvaruplattformar. Det är förstås bra för alla som vill konstruera och tillverka apparater och styrsystem. För komponenttillverkare, distributörer och underleverantörer är det inte nödvändigtvis lika positivt.

Så i diskussionerna blir det en hel del jämförelser mellan dagens elektronikpriser och -marginaler jämfört med hur det var för något eller ett par tiotals år sedan. Men som vanligt inser alla att det gäller att agera utifrån de villkor som faktiskt finns. Där är elektronikvärlden betydligt mera realistisk än många andra områden (t ex det politiska området).

Två dagar kvar
Nej, nu är det dags att lägga av för kvällen. S.E.E. håller på i två dagar till och sannolikt blir det ännu fler besökare i morgon. Då gäller det att vara något så när pigg och utvilad.

Leave a Reply