Open Source med grafik

Jag skrev i förra veckan om framgången för det öppna grafiksystemet Qt. Idag kommer besked om att Mentor Graphics hänger på och satsar på Qt för sitt realtidsoperativsystem.

Det ser alltså ut som om Qt breder ut sig snabbare än de flesta kunnat ana. Trots allt talar vi ju om ett utvecklingsarbete som hållit på sedan nittiotalet (från Trolltech till Digia). Men på många sätt är det kanske ändå inte så underligt.

För även om det finns flera användbara grafikinitiativ på open source-sidan är det ändå många som letar efter mera lättanvända och ”färdiga” system. Att grafiksystemen bör gå att porta mellan olika plattformar är också ett givet krav.

Och det är här vi ser orsaken till ”explosionen” för Qt. Systemet fungerar på massor av plattformar och prestandakraven är inte värre än att det går att använda också i ganska enkla system, baserade på enkapseldatorer (32 bit). Att systemet finns i open source-version ger säkerhet och att det redan finns färdigimplementerat på massor av plattformar spar tid.

Det hela påminner om utvecklingen för Linux, där man i början såg Linux som ett intressant, men lite osäkert, alternativ för embeddedsystem. Idag är i stället Linux det ”säkra” valet och företag som t ex Wind River och Enea satsar hårt på att ha de bästa kommersiella Linuxlösningarna.

Öppna moln
Wind River kom förresten med ytterligare en open source-nyhet i veckan. Företaget satsar på OpenStack, som är en open source-satsning som skall ge en plattform för cloud-lösningar. Vid det här laget har företaget både operativsystem (Linux), virtualiseringslösningar och cloud-lösningar baserade på open source-initiativ. Det är en dramatisk skillnad mot hur det var på nittiotalet, då open source närmast var ett fult ord inom företaget.

Ny vd från företagssidan
De senaste dagarna har vi också fått se en ny vd för Microsoft. Att Steve Ballmer skulle avgå har varit känt länge och det har funnits gott om spekulationer om efterträdaren.

Nu blev det en internrekrytering. Satya Nadella har arbetat inom Microsoft sedan 1992 och är känd inom företaget för att vara präktig och dugande. Han kommer senast från den grupp som utvecklar företagssystem och molntjänster, något som varit klart lönsamt för Microsoft.

Att Microsoft valde en ny vd från företagssidan kan möjligen tolkas som att man inte fokuserar riktigt lika hårt som väntat på mobiltelefonerna. Många hade ju väntat sig en Microsoft-vd med betydligt större vana av mobiltelefoni. Samtidigt kan en total satsning på mobiltelefonerna leda till jätteproblem för företaget om det misslyckas.

Satya Nadella kan i det fallet vara en säkrare kort. Om mobilsatsningen misslyckas kan han se till att Microsoft fortsätter att ha framgång på företagssystemen. Man kan till och med tänka sig ett framtida Microsoft som helt drar sig bort från konsumentmarknaden. Men nu spekulerar jag igen.

Leave a Reply