Äppeljuice som brandsläckare

Helgerna slutade med ett oväntat fyrverkeri när motorn i min bil började brinna. Som tur var gick det att släcka med ett par liter äppeljuice.

Jag brukar klaga över datorer som krånglar och operativsystem med dålig bakåtkompatibilitet. Men förutom ett och annat rykande kraftaggregat har jag åtminstone sluppit brinnande datorer.

Då blev det betydligt mera spektakulärt härom dagen, när oljan till styrservot plötsligt sprutade ut över heta motordelar och tog eld. En vanlig fickparkering förvandlades till en övning i brandsläckning och det är minsann inte alldeles enkelt om bilen saknar brandsläckare.

Nu löste det sig med den gamla devisen ”man tager vad man haver”. En tvålitersförpackning med äppeljuice råkade finnas i bagageutrymmet och det räckte för att släcka lågorna innan det hela blivit alltför katastrofalt. Efter en stunds avkylning och kontroll gick det till och med att köra hem, även om styrservot var borta och en del kablar brunnit av. Men sådant kan man stå ut med. ”Muskelservot” fungerar fortfarande.

Det är alltså en bra idé att ha en brandsläckare i bilen. Fast det är klart – en pulversläckare hade förmodligen gjort motorn obrukbar. Äppeljuicen resulterade bara i en intressant doft av kanderade äpplen.

Motorbranden får väl klassas som ett försenat nyårsfyrverkeri och en intressant inledning på det nya året. Och det kommer alldeles säkert att bli ett intressant år. Vi ser till exempel Intel satsa stenhårt på embeddedmarknaden (Internet of Things) och Microsoft kasta sig in i mobiltelefonmarknaden på allvar. I bägge fallen handlar det om försök att i sista stund rätta till åratal av misstag och försummelser.

Alltför framgångsrika
Att Intel ”glömde bort” marknaden för enkapseldatorer var kanske inte så underligt. x86-processorerna sålde så bra och ärligt talat lyckades man väl inte så där jättebra med någon av arkitekturerna efter 8051. Under senare år har det mesta handlat om halvhjärtade försök att få embeddedindustrin att använda x86-lösningar. Och PC-kompatibilitet har ju sina fördelar.

Nu verkar i alla fall Intel ha fått fram en serie lågprisprocessorer som fungerar till och med i extremt prispressade och energisnåla tillämpningar. Om man sedan kan konkurrera med alla ARM-baserade lösningar återstår att se. Men man skall aldrig räkna ut Intel i förtid.

Microsofts ideliga misslyckanden på mobiltelefonmarknaden är kanske svårare att förstå. Här handlar det ju om en marknad som är livsviktig för Microsoft och som riskerar att påverka deras kärnmarknad på ett väldigt tråkigt sätt om man misslyckas. Därför blir det extra intressant att följa Microsofts agerande i Finland under året.

Open source
Ändå blir det nog allra intressantast att följa utvecklingen för olika typer av open source-programvara. Att den här ”lätt anarkistiska” modellen skulle få ett sådant genomslag var inte lätt att förutse om man backar något tiotal år.

Men idag är det många, inom alla industrisegment, som väljer open source-mjukvara för att det känns säkrare än kommersiell mjukvara. Man accepterar lite extra jobb för att slippa riskera att stå i beroendeställning eller i en ”end of life”-situation.

Det här är ganska ordentligt annorlunda jämfört med argumenten för sådär tio år sedan. Då framhölls de kommersiella lösningarna som ”säkra kort” och open source-lösningarna som lite riskabla. Den typen av argument fungerar inte idag.

Linux i datorn?
Och till slut – kommer vi att se fler Linux-baserade PC-datorer?

Tja, för egen del brukar jag fundera över att kasta ut Windows ungefär en gång i månaden. Men det återkommer jag till.

Ha ett fortsatt bra 2014 och glöm inte brandsläckaren.

Leave a Reply