Microsoft samlar problem

Slutet för Windows XP kan ställa till ett elände för de embeddedföretag som använder XP i betalsystem och automater. Det visades på ett ganska kraftfullt sätt i ett dokument från Avnet i går. Men den här varningen är bara ett problem i raden för Microsoft, som nu trängs från alla håll.

Det senaste problemet handlar alltså om säkerhet. Microsoft har varit relativt framgångsrika på marknaden för betalutomater och kreditkortsterminaler. Det finns idag gott om sådana Windows XP-baserade system på marknaden.

När Microsoft i april 2014 lägger ner supporten för Windows XP innebär det att hackare får möjligheter att arbeta mera ostört. Många tror till och med att en del hackare har ”bakdörrar” som de väntar med att använda tills de inte längre behöver riskera omedelbara åtgärder och generella uppdateringar.

En av de organisationer som inte vill riskera massiva intrång i betalsystemen är PCI (Payment Card Industry). När uppdateringarna försvinner från Windows XP klassas inte längre de XP-baserade systemen som PCI-kompatibla. Böterna för att inte vara PCI-kompatibel kan bli mycket höga (flera miljoner kronor) och handlare riskerar också att bli avstängda av Visa/Master Card. Inte kul.

I en del fall går det att uppdatera till Windows 7 eller Windows 8, men det garanterar inte omedelbar PCI-kompatibilitet. Steget från XP till nästa generation av Microsoft-operativsystem är också betydligt större än man kan tro vid första anblick. Framför allt gäller det drivrutiner och anpassning till hårdvara – något som är grunden i ett embeddedsystem.

Det finns sätt att komma runt problemen med hjälp av XP-kompatibla embeddedalternativ, men risken är nog stor att embeddedanvändare tänker sig för både en och två gånger innan de baserar sina nya system på operativsystem från Microsoft. Sällan har väl Linux fått så effektiv reklam som här.

Handdatorer och smarta telefoner
Men som sagt – det här är långt ifrån det enda problemet för Microsoft. Den senaste prognosen från undersökningsföretaget Canalys visar att handdatorer (”paddor”) nästa år kommer att stå för halva persondatorförsäljningen. Och den snabba utvecklingen när det gäller smarta telefoner har väl ingen missat.

Här har Microsoft satsat hårt under många år – och hittills misslyckats katastrofalt. Den senaste kvartalsrapporten från IDC visade att andelen sålda Windowsbaserade smarta telefoner bara var ca 3,6 procent i antal och ännu mindre i värde under tredje kvartalet i år. Android ligger på 81 procent och iOS på 12,9 procent (betydligt mer i värde för Apple). Och vad värre är – nästan alla Windowsbaserade telefoner (93 procent) tillverkas av Nokia.

Också marknaden för handdatorer domineras totalt av Android och iOS (Apple). Med Microsofts köp av Nokia kommer vi visserligen att se fler Windowsbaserade produkter från Microsoft, men steget till att lyckas är vid det här laget mycket stort.

Inte kompatibel bakåt
Microsofts stora fördel är som vanligt att man ”äger” PC-marknaden. Visserligen har Apple gjort stora genombrott på den professionella marknaden, men i stort sett alla andra tillverkare av bärbara eller stationära datorer baserar sina system på Windows.

Microsoft har i åratal varit på det klara med att framgångsreceptet för framtiden är att ha full kompatibilitet över alla plattformar. Problemet är bara att man hittills har misslyckats på marknaderna för smarta telefoner och handdatorer.

Och vad värre är – den snabba övergången till de mera handdatorlika Windows 7 och Windows 8 har lett till försämrad kompatibilitet med de egna användarnas befintliga program. Windows XP-baserade program går ibland att köra direkt på Windows 7 eller 8, men lika ofta går det inte alls. Då finns den virtualiserade lösningen (XP mode), som förvandlar en snabb dator till något betydligt långsammare. Min egen erfarenhet av XP-mod är att det fungerar hyfsat så länge man inte behöver ha kontakt med befintliga periferienheter. Men det var ju just det som var poängen.

Den enkla lösningen för användarna är förstås att gå över till moderna Windows-versioner och samtidigt gå över till moderna program som fungerar på alla typer av operativsystem. Men det innebär samtidigt att Microsoft tappar en av sina största konkurrensfördelar. Då spelar det mindre roll om man kör datorer från Apple eller datorer baserade på Windows. Eller kanske till och med datorer baserade på Android.

Mycket hänger på Nokia
Det ser ut som om framtiden för Microsoft i väldigt hög utsträckning beror på hur man lyckas med Nokia Mobile. Om övergången från Nokia till Microsoft blir smidig har man en chans att äntligen lyckas med det man misslyckats med i så många år. Dessutom blir Microsoft delvis ett vertikalintegrerat företag som kan tjäna pengar på hela produkten (som Apple) och inte bara på operativsystemet.

Förutsättningen för att det här skall gå vägen är att användarna ändrar sitt köpbeteende ganska radikalt, men sådant har ju hänt förut (Android). Windows måste på kort tid nå en dramatiskt mycket större andel av marknaden för smarta telefoner och handdatorer. Det skulle också göra Nokia Mobile (eller Microsoft Mobile) lika stora som i fornstora dagar. Och Microsoft skulle inte bara ha en lösning som fungerade över flera plattformar. De skulle också ha användare.

Om Nokia-satsningen misslyckas ser framtiden betydligt mörkare ut för Microsoft. Köpet av Nokia Mobile irriterar rimligen konkurrenter som Samsung och gör det mindre intressant för dem att satsa på Windows i telefoner och handdatorer. Misslyckas Nokia finns det knappast någon framtid för Windows i mobiler och handdatorer. På sikt innebär det Microsoft sitter kvar i en minskande PC-marknad.

Kanske man kan summera hela med att Microsoft är på väg mot en framtid där det antingen kan gå väldigt bra eller väldigt dåligt, men knappast något däremellan.

Senaste året
Det har, vilket kanske inte är så märkligt, blivit en hel del Nokia-kommentarer det senaste året. Här är en lista med länkar sedan nyår.

Slutet för Nokias mobiltelefoner (19 november)
På tisdag avgörs Nokias framtid (14 november)
Mobiltelefoner och miniräknare (3 oktober)
Slutet på en era (3 september)
Nokia-telefoner från Norge (10 maj)
Nokia övertygar inte (23 april)
Symbian och Windows (7 februari)

Det finns naturligt mycket mer för den som råkar ha tid över. Hittills har jag tydligen skrivit 310 kommentarer av den här typen (sedan januari 2008) och både Nokia och Microsoft finns med på en hel del ställen. Listan finns här.

One Response to “Microsoft samlar problem”

  1. Jag har sedan flera år tillbaka predikterat Microsofts fall omkring år 2015. Allt tyder på att problemen hopar sig!

Leave a Reply