Radiomätning och kondensatorer

Så var det dags för en ny upplaga av ”Elektronik i Norden del 2”. I en månad framåt fokuserar vi på radiomätteknik, kontaktdon/elmekanik och passiva komponenter.

Teknikfokus
För så är det ju. Vi har visserligen slutat med Elektronik i Norden i pappersform, men allt det som man är van att se i Elektronik i Norden finns fortfarande kvar. Det gäller speciellt fokuseringen på teknik.

Ärligt talat var jag i början inte alldeles säker på att det här med ”riktiga” artiklar på webben skulle fungera till hundra procent. Är man van vid tabloiduppslag med plats för stora bilder är det lite egendomligt att krypa in i ”webkostymen”. Speciellt sedan vi tagit beslutet att inte köra elektronisk PDF-tidning. En ”elektronisk papperstidning” kan ju annars kännas som ett mindre och tryggare steg.

Måste fungera på allt
Men den som försökt läsa en elektronisk papperstidning på en mobiltelefon eller en ”padda” vet att man förlorar bra mycket mer än man vinner på att behålla det grafiska utseendet. Enkelhet är verkligen en dygd i websammanhang och man straffas hårt om man försöker krångla till det. Det är svårt nog ändå att få en sida och ett nyhetsbrev att fungera i alla miljöer.

Då är det betydligt bättre att försöka koncentrera sig på de många fördelar som finns i webbformatet. Framför allt handlar det om sökbarhet och lagring.

För det var alltid det tråkiga med papperstidningen. Visst går det att referera till en artikel som tryckts i ett tidigare nummer, men vem sparar numera på papperstidningar? Och hur enkelt är det att bläddra på bildskärmen i en PDF-tidning? Visst kan man uppfinna avancerade sökfunktioner, men till syvende och sist är de ändå ack så underlägsna de sökfunktioner som följer med ”gratis” om man arbetar i HTML. Och det där med telefoner och ”paddor” – tja det fungerar automatiskt.

Temaartiklar
Temaartiklar och översikter fungerar alltså alldeles utmärkt också på webben. Och som en extra bonus blir alla tidigare temaartiklar omedelbart tillgängliga och sökbara. Inte dumt alls.

Den som struntar i radiomätteknik och kondensatorer kan därför gå in och titta på alla de andra teknikområdena och omedelbart få upp en lista i tidsordning (med de nyaste artiklarna först förstås). Efter hand kommer allt fler av de äldre artiklarna in i systemet, så tekniksektionerna växer åt bägge håll.

Men det finns förstås all anledning att läsa om radiomätteknik och passiva komponenter också. Redan ett så ”enkelt” område som kondensatorer har en bredd och komplexitet som är ganska fantastisk. Den här gången har vi två kondensatorartiklar, där den ena handlar om kraven på de kondensatorer som används i filter och regulatorer för ”sol och vind”. Om det skall vara möjligt att mata egenproducerad el in på elnätet gäller det att ha rätt elkvalitet.

Den andra kondensatorartikeln är på många sätt en fortsättning på förra årets debatt om keramikkondensatorernas kapacitansändring vid ändrad temperatur och spänning. Paul Collander arbetade på Nokia i trettio år och startade därefter eget. En riktigt kul artikel faktiskt.

Måsen hittade hem
Till slut en liten ”historia ur livet”. De senaste femton åren (ungefär) har vi haft problem med en måsfamilj som bygger bo på vår segelbåt. Grundorsaken är väl att vi inte har tid att segla så ofta, men i vilket fall som helst finns det tydligen en plats på styrbordssidan som är oemotståndlig. Förmodligen är det samma måsfamilj som kommer tillbaka år efter år.

I år hade vi bestämt oss för att lura dem, så mindre än ett dygn efter att båten sjösatts kom vi tillbaka för att täcka med en presenning. Men på de futtiga timmarna hade måseländet både lyckats bygga bo och lägga ägg. Naturligtvis på exakt samma ställe som vanligt.

Så vitt jag vet har måsfamiljen varken Facebook eller GPS, men frågan är om det ändå inte finns en lista på bra (och någotsånär billiga) byggplatser. Vår båt ligger i så fall i topp.

Leave a Reply