Symbian och Windows

Nokia fortsätter att satsa på avancerade, men billiga,  telefoner för Asien-marknaden. Senast ut är Asha 310, som fått riktigt bra recensioner. För ca 100 dollar får man en telefon som klarar det mesta som en smart telefon brukar klara.

Det här är så klart inget underligt. Nokia har alltid varit starka på det här marknadssegmentet. Det tråkiga är bara att Nokia tvingas att använda ett ”överspelat” operativsystem som Symbian på lågprissegmentet, samtidigt som man försöker få världen att gå över till Windows på det avancerade segmentet.

Hur kunde det bli så här?

Utveckla och kasta
Att man använder olika plattformar för olika segment är i sig inget märkligt. Det är väl egentligen bara Android-plattformen som används i allt från billiga till dyra telefoner. Annars finns en rad plattformar för avancerade låg- och mellanpristelefoner, till exempel Bada från Samsung.
Men ingen har väl lagt ner så mycket arbete på plattformsutveckling som Nokia – för att sedan kasta bort alltsammans. Jag har dragit Nokias säregna och dyrbara OS-historia tidigare, men lite repetition kan kanske vara kul.

Den stora mjukvarusatsningen för jättarna Ericsson och Nokia var Symbian. De flesta från den tiden får nog kalla kårar efter ryggen när de tänker på hur mycket pengar som brändes i Symbian-projektet. En del tror kanske att Symbian snabbt blev en storsäljare, men det ”lustiga” är att majoriteten av telefoner på den tiden använde Eneas OSE-plattform. När Symbian till slut blev färdig var den redan mer eller mindre överspelad. Alla utom Nokia hade redan hoppat av och Apple och Google stod som framtidslöften.

Vid det här laget hade man på Nokia redan insett att det var någon form av Linux-plattform som gällde. Nokia satsade hårt och lyckades få fram en fungerande plattform. Efter ett avtal med Intel kunde man lägga samman det hela till MeeGo-plattformen. Det hela blev förstås försenat och utsattes för massor av politiskt rävspel, men tekniskt sett lyckades man bra.

Det tråkiga var bara att Nokia vid det här laget hade hunnit tappa sin ledarposition. Att driva en egen plattform för smarta telefoner sågs inte längre som ett gångbart alternativ. Att liera sig med Android skulle innebära att man gav upp. In kom Microsoft och Windows och ut åkte MeeGo och alla som hållit på med det projektet.

Windows och Symbian
För att göra en lång historia kort. Få företag har utvecklat lika mycket bra mjukvara som Nokia – för att sedan bara kasta bort den. Satsningen på Symbian på mellanprisområdet kan inte rimligen vara långsiktig och hur det går för Windows vet vi inte ännu. Just nu säljs det ganska många Windows-telefoner, men det stora avgörandet kommer när företagsmarknaden – de företag som vill ha en komplett Windowsplattform – är mättad.
MeeGo-plattformen är utsparkad från Nokia, men ser ut att få ett nytt liv i Sailfish-plattformen från finska Jolla. Vem vet, den kanske kan komma tillbaka genom bakdörren.

Ja tänk så många funderingar man kan få, bara av en bra telefonrecension. Men nu är det väl bäst att sparka igång snöslungan igen. Tar det aldrig slut?

Här är förresten en länk till en kul Nokia-artikel av Sampsa Kurri.

Leave a Reply