En råtta i natten

I natt väcktes jag återigen av en stolt katt som ville visa sin senaste fångst. Inte nog med att han vill visa upp den skräckslagna råttan – han har dessutom fått för sig att jag gillar att slå ihjäl dem. Det är ett ”ärofullt uppdrag” som jag gärna skulle avstå från, speciellt vid tretiden på natten.

Nu kan man ju inte skälla på katten för att han gjort sitt jobb. I stället är det bara att berömma honom och förmodligen göra honom ännu mera övertygad om att jag uppskattar uppdraget. Sånt är livet.

Det är alltså inte lätt att förändra varken katters eller människors beteende. Men för några dagar sedan läste jag i tidningen om ett försök som faktiskt har lyckats. En stor undersökning visar att skattemoralen i Sverige har förbättrats på ett dramatiskt sätt. Orsaken är tydligen bland annat allt ROT- och RUT-avdragen, som fått folk i gemen att sluta använda svart arbetskraft. I och med det slutar man också att acceptera svartjobb – så fungerar vi ju.

Men det finns förstås fler orsaker. Borttagen arvsskatt, gåvoskatt och förmögenhetsskatt har förenklat för alla utom för skattekonsulterna. Samma momssats på mat för avhämtning och mat som äts i restaurangen tar bort ett incitament till skattefusk. Och vi skall inte tala om fastighetsskatten (även om det är precis vad media gör just nu).
Att få folk att acceptera de regler som gäller är alltså fruktansvärt viktigt. Det innebär i sin tur att regler måste vara rimliga och lätta att följa. Regler som ”regelmässigt” bryts av de flesta underminerar mer än man kan tro.

Ett magnifikt exempel på det här är förbudstiden i USA. Kunskapskanalen har haft en intressant serie om den och de konsekvenser den ledde till. För det var ju faktiskt förbudstiden som förvandlade ganska patetiska bankrånare, ficktjuvar och ”vanliga” brottslingar till gangsterligor rika som troll, med tillräckligt mycket pengar för att muta en stor del av landets politiker, poliser och media. Det lider man fortfarande av, snart ett århundrade senare.

Det är alltså en stor sak att förenkla skattesystemet så att det uppfattas som rimligt och inget att försöka slingra sig runt. Och det är en stor sak att se till att lagar och regler är enkla, långsiktiga och rimliga. Alla bör veta vad som gäller och alla bör kunna lita på att rimliga regler gäller också i framtiden.

Allt det här kan låta som självklarheter, men självklarheter är inte alltid så självklara när det blir dags för beslut. Så ibland kan det vara bra att ta sig tid att lyfta blicken från detaljerna innan det är dags att ta beslut.

Till slut – mycket handlar just nu om embeddedpriset och embeddedkonferensen. Den som vill kasta ett öga på ett urval av mina bilder från nomineringen kan klicka här.

Leave a Reply