Samsung i topp

Nu börjar det verkligen bli dags för Nokia att få upp farten igen. Att man har kommit på efterkälken när det gäller smarta telefoner är inget nytt, men första kvartalet i år tappade Nokia också sin förstaplats vad gäller antal mobiltelefoner. Den förstaplatsen har företaget haft sedan IDC-mätningarna startade.

I stället är det nu Samsung som lyckats att lägga beslag på förstaplatserna, både totalt sett och för smarta mobiltelefoner. Nokia måste nu visa att man kan bryta trenden, både vad gäller smarta mobiltelefoner och mobiltelefoner totalt sett.

Och vad betyder då det här?

Ja, den snabba slutsatsen är väl att elektronikbranschen är betydligt mindre förlåtande än andra branscher. Man tillåts helt enkelt inte göra särskilt många misstag utan att det blir väldigt dyrt. Det var något som Ericsson fick uppleva den hårda vägen när Nokia tog över ledarpositionen. Att försöka sälja telefoner som känns omoderna är ingen avundsvärd position. Och att hänga med i en våldsam priskonkurrens är heller inte särskilt enkelt.

Att Nokia har lyckats hålla sig kvar i toppen så här länge är egentligen ganska fantastiskt. Efter att företaget tappade sin ställning på smartphone-marknaden har man kvartal efter kvartal lyckats hålla kvar ledningen på lågprismarknaden. Det är sannerligen inte illa. Nu gäller det ”bara” att få igång försäljningen av Windows-telefoner på allvar. Nokia har ju redan visat att man klarade övergången från högmarginalprodukt till lågmarginalprodukt. Så, visst har Nokia fortfarande en chans, även om tiden börjar rinna ut.

Konkurrens
Det närmaste året kommer nog att bli avgörande på mobiltelefonområdet. De kinesiska tillverkarna, med Huawei och ZTE i spetsen, kommer säkerligen att satsa stenhårt på priskonkurrens. Samsung kommer inte att släppa sin förstaplats utan kamp. Sony måste in på allvar om man inte skall tappa positionen inom konsumentelektronik. Och för Nokia är det verkligen allvar nu.
För att inte tala om Apple, med sitt gigantiska börsvärde. Där finns verkligen inga marginaler för felaktiga beslut.

Det kommer att bli väldigt intressant.

Programmerbart
Och vad händer för övrigt? Jag talade igår med Giles Peckham från Xilinx om deras satsning på programmerbart på alla nivåer. Företaget har satsat 500 manår på att ta fram nya ”heltäckande” verktyg som skall göra det snabbt och enkelt att arbeta med olika typer av programmerbara komponenter. Man mer eller mindre skänker bort ett programpaket som rimligen borde kosta massor.

Att man gör så här är inte svårt att förstå. Det måste bli lättare att använda programmerbar logik och det måste bli enklare att integrera de olika delarna i de nya kombinationskomponenterna. En komponent som innehåller processorkärnor, minne, fasta IP-block och stora mängder programmerbar logik kan lösa massor av problem och spara en hel del tid under konstruktions- och produktionsfasen. Men förutsättningen är förstås att verktygen är tillräckligt lätta att använda.

Nu är det inte bara Xilinx som satsar hårt på egen verktygsutveckling, även om de kanske har gått längst just nu. Många komponentföretag försöker knyta kunderna närmare sig med hjälp av egna verktyg. Sedan får vi se hur stor motsättningen blir mellan generella och leverantörsbundna verktyg.

Leave a Reply