“Klart för spel” igen för videospel

Redan 2010 skrev jag om hur ENERGY STAR var nära att inkludera en specifikation för spel konsoller i sina krav för datorer. Inte långt därefter lades arbetet i malpåse.

Snarare än att inkludera spel i datorspecifikationen eller skapa en separat specifikation för effektivitetsprogram för videospel föreslår EPA nu, sedan arbetet återupptagits i somras, en annan metod: ett program för “EPA-godkännande”. EPA-godkännandet ersätter ENERGY STAR-märkningen.

Varför denna ändrade inställning till att minska energiförbrukningen för videospel? ENERGY STAR identifierar normalt de 25% mest effektiva produkterna i en given kategori och använder detta som en baslinje för att fastställa kraven. För spel, där det bara finns ett fåtal modeller från ett begränsat antal leverantörer, har detta inte fungerat. Godkännandeprocessen är mycket mer individualiserad.

För att godkännas av EPA tecknar speltillverkaren först ett kontrakt att uppfylla slutliga effektivitetskriterier specificerade i EPAs prestandakrav och testmetoder (som snart publiceras).EPA godkänner sedan de produkter som uppfyller dessa energieffektivitetskriterier när de släpps på marknaden.

Som en del av godkännandet kommer EPA att göra reklam för godkännandet via konsumentorganisationen CEA (Consumer Electronics Association)och via sociala medier.

Det skall bli intressant att se hur denna alternativa metodfungerar. Videospelens effektivitet är verkligen ett kärt ämne idag. Enligt en studie utförd av Electric Power Research Institute i Palo Alto, Kalifornien, förbrukar fortfarande flertalet spelkonsoller långt över 80 W i aktivtläge, trots att effektiviteten har förbättrats.

Mer att läsa:
EPA Game Console recognition Opportunity
http://www.energystar.gov/ia/partners/prod_development/revisions/downloads/game_console/gameconsoledeck_2011-09-20.pdf

One Response to ““Klart för spel” igen för videospel”

  1. Playstation 3 drog hela 180w när den först lanserades men är nu nere på runt 100w. Det är trots allt väldigt högt och man undrar hur många som glömmer stänga av sina konsoller som bara står och äter ström.

Leave a Reply