Linuxspalten nr 6 2010

Städa upp

Sommaren är här. Den blomstertid nu kommer blir det inte längre. Båda döttrarna tryggt bortgifta och själv passerar jag livets viktiga milstolpar i rask takt. Nu får jag pensionärsrabatt på Centralbadet. Hos frisören erbjuds jag billigare klippning och i några av våra vanliga databutiker vill man sälja datastöd och litteratur som introducerar mig till Internet.

Våren och den långa vintern har för mig samlat en mängd halvfärdiga och genomförda projekt. En del av dem har jag kunnat skriva om andra har levt i skydd av mörker och kyla eller på annat sätt bromsats upp.

Arbetet med att ansluta min teleskop-pir till el, internet och kontrollsystem ligger vansinnigt efter. När snön lade sig på altanen före jul hade inte den mest vinterglada optimist sagt att vi fortfarande skulle ha snö långt in i april. Att lägga kabel och montera kontakter i meterdjup snö och minusgrader fanns inte i min värld. Stjärnfotograferingen får anstå till i höst. Sommaren får jag använda till att städa upp i min projektdjungel.

Att hålla sig ajour med vad som händer i världen av öppen källkod är en monumental uppgift och jag får glädja mig åt att skrapa på ytan. Det gäller dock att skrapa tillräckligt djupt.

I förra spalten beskrev jag lyckan över att hitta applikationer till min Android-telefon. Torbjörn Lindh läste och påpekade för mig att det alls inte var Bubble på Android som var först med att låta telefonen bli ett vattenpass. Det var A-Level, en applikation han köpte till sin iPhone för två år sedan för 7 kronor. Så Apple och dess SDK med gratis dokumentation och en lättanvänd distributionskanal för nya applikationer fanns redan. Vad Google gjorde var att kopiera ett vinnande koncept för utveckling av ”appar” till Android.

Öppenhet är ändå nyckeln. För Linux, för alla utvecklare av ny kod, för att skapa den sjudande soppa av projektidéer, som nu är på väg att vrida fokus hos stora företag som Microsoft, är metodiken en självuppfyllande profetia. Visst handlar det också om ekonomi. Det går inte att ha en värld av gratis tjänster och produkter. Vi måste byta med något. Vackra blå ögon räcker inte som betalning. Bidra, dela med dig av erfarenhet, starta nya projekt kan vara nog men det är tyvärr ett fåtal som kan kvala in i utvecklingsteamen för öppen källkod. Övriga får lov att betala i en eller annan form. Köpa produkter. Betala för musik, jo jag betalar 99 kronor till Spotify för att ha musik på mina villkor. Återkopplingen i ekonomiska termer måste till.

Sommarstädningen har börjat, e-posten driftar jag nu via Google Apps, något jag kan rekommendera. Har du en egen domän, har du som jag driftat e-posten under en massa år för att det är ”kul”. Glöm det roliga och lägg dina datorresurser på hyllan. Samtidigt sparar du några watt på din elräkning.

Uppgradera, javisst ska du göra det. Men ha inte för bråttom. Kärnan i Linux utvecklas snabbt och blir snabbare, effektivare och med de senaste releaserna bättre rustad att hantera datalagring i alla dess upptänkliga former. En effekt av alla nätanslutna NAS och backup-lösningar som vi idag kan handla i närmaste databutik. Läs på om du verkligen kan utnyttja förbättringarna i ditt system.

Vad innebär Ubuntu 10.10 för oss vanliga dödliga? Blir det en regnig sommar så kommer jag att kunna berätta om mina erfarenheter den 3 september. Då kommer höstens första nummer av tidningen ut.

Tills dess, njut av en skön sommar i hängmattan.

Leave a Reply