Full fart på Embedded World

Jag hade väl i bästa fall hoppats att årets Embedded World i Nurnberg skulle bli lika bra som förra året. Men ack vad jag bedrog mig. Gångarna var så fulla att jag ibland knappast kunde ta mig fram och utställarna var otroligt nöjda. Årets Embedded World blev en succé.

Så här en god middag och ett par veteöl efter mässans avslutning är jag fortfarande lite förvånad. Är det verkligen så att elektronikmarknaden har kommit tillbaka så snabbt, eller är det den tyska mässkulturen som håller i sig. Eller är det den tyska elektronikindustrin som har tagit fart igen och återigen gör sig redo att agera motor för Europa. Jag sätter nog en slant på det sistnämnda och det bådar gott för embeddedmarknaden de närmaste åren.

Fanns det då några trender som stack ut från de andra? Den mest uppenbara var nog låg energiförbrukning. Tillverkarna av enkapseldatorer slogs om att ha den energieffektivaste lösningen och det är inte alldeles lätt att skilja agnarna från vetet.
Norska Energy Micro stack förstås ut. Det var företagets första Embedded World och grundaren Geir Førre fick ta emot mässans pris för bästa hårdvara. Det var en ordentlig fjäder i hatten. Førre passade på att lansera ytterligare en serie enkapseldatorer och dessutom ett distributionsavtal med Avnet. Inte illa.

Men Energy Micro kommer inte att få regera ensamma på lågenergimarknaden. Microchip visade en serie enkapseldatorer med en dynamisk effektförbrukning under 50 mikrowatt per MHz (ruggigt bra), Ungefär samma sak har Atmel lyckats åstadkomma. Och Silicon Labs visade 8051-processorer med inbyggd RF-del och inbyggd spänningsomvandlare. Komponenterna kan alltså köras från en enda battericell.

Energy Micro har förstås en fördel i det att man använder ARMs Cortex-processor. Att komma in på marknaden med en ny arkitektur hade väl varit ganska omöjligt, men nu har företaget ett riktigt hyggligt utgångsläge. Det behövs, med tanke på att Renesas ”sitter på” en jättelik hemmamarknad i Japan, Microchip har en grymt väl inarbetad åttabitsmarknad och Atmel har lyckats att etablera sig på ett mycket bra sätt. För att inte tala o Texas Instruments, ST Microelectronics och alla tillverkare av 8051-varianter. Det blir ett ordentligt slagsmål bland tillverkarna av enkapseldatorer.

Annars blir det allt tydligare att Intels x86-arkitektur och ARM-arkitekturen blir de två stora kombattanterna på 32-bitsmarknaden. Intels Core i7 finns vid det här laget överallt och den nya dubbelkärniga Atomprocessorn visades på processorkort sådär en halvtimme efter att Intel offentliggjorde den. Intel har de senaste åren lyckats att ta tillbaka allt vad de en gång förlorade på embeddedmarknaden och mer därtill.
Men Intel verkar inte kunna knäcka ARM. Tvärtom ser vi ARM sakta krypa längre uppåt i värdekedjan, samtidigt som allt fler enkapseldatorer blir ARM-baserade. Och vi ser allt fler små ARM-baserade kort avsedda för små TFT-skärmar och Windows CE (eller Linux). Återigen ser 2010 ut att bli ett intressant år.

Toyotas problem har satt fokus på säkra system och här händer det massor. Trenden mot virtualisering och hypervisorer fortsätter förstås och företag som Green Hills plockar poäng, bland annat hos Bombardier och Dell. Green Hills har färdiga lösningar och kan i och med det göra affärer. Men de är på intet sätt ensamma och tur är väl det. En expanderande marknad kräver konkurrens.

Säkerhet är förstås mycket mer än virtualisering och vi ser de företag som förespråkar modellbaserad konstruktion satsa hårt för att nå en marknad utanför militärelektronik och rymdelektronik. Det här tänker jag inte försöka avhandla här. Det är redan tillräckligt nära midnatt. Men den som är intresserad av säkra system kommer nog att få sitt lystmäte de närmaste månaderna. Vi kommer att köra en embeddedspecial i varje nummer av Elektronik i Norden och en hel del kommer att behandla olika aspekter på säkra system. Här finns det fortfarande massor att göra.

Nej, nu börjar det som sagt bli alldeles för sent. Mitt plan lyfter mot Sverige i morgon bitti och innan dess måste nyhetsbrevet vara iväg. Det får bli mer nyheter från Embedded World när jag kommer hem.

Leave a Reply