Smartphone till alla

En tusenlapp för en smartphone. Det är enligt ST-Ericsson fullt möjligt med företagets nya mobiltelefonplattform kombinerad med operativsystemet Android.

Och där försvann, som i ett trollslag, några av de få högmarginalprodukter som mobiltelefontillverkarna haft att glädja sig åt. Det är svårt att sälja smarta telefoner för fem tusen om det finns en motsvarande modell för en femtedel. Och om man väljer att hänga med i priskonkurrensen gäller det att sälja bra mycket mer än fem gånger så många tusenkronorstelefoner för att tjäna lika mycket som tidigare.

Så nu gäller det att antingen hitta helt nya sätt att tjäna pengar eller stoppa in avancerade funktioner som motiverar ett högre pris. Helst bör man förstås göra bådadera. Apple och Google satsar hårt på den första delen, med online-försäljning av insticksprogram. Vi får väl se om de traditionella telefontillverkarna klarar att hänga med i det racet. Däremot lär de stora telefontillverkarna kunna hålla ett försprång när det gäller avancerade hårdvarufunktioner, i första hand HD-videokameror och avancerade videofunktioner.

Här är förresten en hel del ganska fantastiska saker på gång. För några år sedan var det svårt att tänka sig mobilkameran som avancerad HD-videokamera. Det lilla bildchipet och det minimala objektivet borde effektivt hindra en sådan utveckling. Visserligen går mycket att kompensera i elektronik, men realtidskompensering kräver alldeles för mycket datakraft och suger ut batteriet på ett kick.

Men som vanligt finns det smarta konstruktörer som hittar lösningar på problemen och nu ser det faktiskt ut som om högkvalitativ HD-video från en liten mobiltelefon är möjlig med rimlig energiförbrukning. En av de intressantaste nyheterna på det här området presenteras nästa vecka och vi återkommer då i ämnet.

Men tillbaka till mobiltelefonmarknaden. Efter Apples inträde med iPhone för två år sedan är inte mycket sig likt. Och även om Android ännu inte har tagit några jättestora marknadsandelar är det åt det hållet de flesta tittar.
Strax före jul, på en konferens i Grenoble, såg jag ett diagram från ST-Ericsson, där man tittade på utvecklingen när det gäller operativsystem för smartphones från 2006 fram till 2010. Att Symbian tappar mark stod helt klart, men man räknar ändå med att Symbian skall ha ca 40 procent av marknaden 2010. iPhone växer, men ligger ändå inte mycket över 10 procent. Android ligger klart under 10 procent och tar ännu så länge mycket av sin marknad från ett krympande Linux. RIM (BlackBerry) växer fortfarande och ligger runt 15 procent. Och enligt ST-Ericsson-siffrorna växer också Windows Mobile och ligger någonstans runt 10 procent. Men där framkom nyss nya siffror som pekar på en snabb tillbakagång för Windows Mobile.

Det här skulle indikera att Nokia gör rätt som struntar i Android (ännu så länge) och att iPhone inte är en alltför farlig konkurrent. Men så enkelt är det nog knappast. Ett antal billiga Android-telefoner skulle snabbt kunna vända upp och ned på det mesta. Alla verkar vilja ha en iPhone och en billig Android-telefon kan i det läget framstå som ett vettigt alternativ. Vi lär knappast få se Apple-telefoner för en tusenlapp.

Och återigen – de som verkligen kan dra maximal nytta av Android är de (ännu så länge) små mobiltelefontillverkarna i Fjärran Östern. De kan med relativt små medel kombinera mobilplattformar från företag som ST-Ericsson med Android och snabbt få fram telefoner som likvärdiga med de stora tillverkarnas, men betydligt billigare. Tidigare har de här tillverkarna ofta fallit på att användargränssnitten varit taffliga eller annorlunda än vad kunderna varit vana vid. De problemen löser i stort sett Android och användarna kan dessutom anpassa med egna nedladdade applikationer (från Google). Resultatet blir en ökad konkurrens.

Så vi kan nog se fram emot ett intressant år för mobiltelefonmarknaden. Strömmen av pressmeddelanden från nästa veckas mobiltelefonkonferens i Barcelona visar att den tekniska utvecklingen på intet sätt har stannat av. Men hur tillverkarna skall kompensera för de ständigt sjunkande priserna och marginalerna står skrivet i stjärnorna.

Leave a Reply