Embedded på plats

Programmet för embeddedkonferensen är spikat, allt ser bra ut med embeddedpriset och embeddedspecialen är färdig och tryckt. Den känns som om näsan börjar sticka upp ovanför vattenytan igen.
Men det är också verkligt kul att se hur konferensen och priset har utvecklats över åren. Vid det här laget har jag gjort sju upplagor av ”Embedded Technology Special”. Den första kom ut hösten 2003 och den som vill se alla nominerade till Swedish Embedded Award under åren kan hitta senaste året (2008) och åren 2003-2007 i vänsterkolumnen på hemsidan. Årets embeddedspecial kommer i brevlådorna på fredag och finns då också i blädderbar form på hemsidan.
Alla konstruktioner som nominerats till priset har väl inte resulterat i succéprodukter. Steget från prototyp till kommersiell framgång är långt. Men många har lyckats, medan andra har snavat på målsnöret. Vi kommer att fortsätta att följa upp de gamla projekten under året.
Embeddedområdet fortsätter i alla fall att växa och Elektronik i Norden ökar återigen fokus på området. Utgivningsplanen för nästa år är inte officiell ännu, men så mycket kan jag i alla fall avslöja. Embedded är viktigt.
Och när vi ändå är inne på embedded – SoC, System på Chip, är ett teknikområde som för några år sedan var intressant, men smalt. Det kunde på den tiden knappast klassas som emdeddedteknik.
Men det har efter hand ändrats. Stora FPGA-kretsar gör det möjligt att lägga in kompletta system i en komponent och det har gjort SoC-tekniken tillgänglig för många.
Men det hela blev ännu intressantare när Cypress lanserade sina PSoC-kretsar för några år sedan. Genom att kombinera enkapseldator, periferikretsar, programmerbar logik och en rad programmerbara analoga funktioner lyckades man få fram en programmerbar SoC-lösning som verkligen bara behövde en krets. Och allra viktigast – den blev billig nog att användas i storvolym.
PSoC i sin originalversion är inte särskilt kraftfull. Processorn är till exempel enkel och ganska långsam, men prestanda räcker ändå i många enklare tillämpningar.
Men nu kommer ett par familjer som är radikalt mycket snabbare och då ändras förutsättningarna för en hel del konstruktioner. Om det går att få plats med allt, inklusive de analoga funktionerna, i en enda strömsnål krets kan det kanske vara värt att införa en del begränsningar. Och om det finns en komponent som gör hårdvaran enkel kan det kanske vara värt att ta fram en del produkter som annars inte skulle blivit aktuella.
Det här är intressant och Cypress kommer säkert inte vara ensamma i sin niche särskilt länge. Naturligtvis är det alltid svårt att hitta rätt avvägning mellan fasta funktioner och programmerbara funktioner, men området mellan helt generell programmerbar logik och helt fasta enkapseldatorer plus standardkretsar är definitivt värt att titta på. Speciellt om man gör utvecklingsverktygen effektiva.
Nej, nu börjar det bli allvarligt sent. Jag får ursäkta mig med att jag tog en tur till Köpenhamn idag och planet tillbaka blev försenat. Sånt händer, men av någon anledning händer det mig oftare i Köpenhamn än på andra ställen.

Leave a Reply