Embedded på DAC

Jag lovade i min förra kommentar att ta upp lite mer om Design Automation Conference, DAC. Och så här två veckor efter konferensen är kanske det mest uppenbara att den satt så relativt få spår i nyhetsflödet. Mest uppmärksamhet fick Mentor för att de köpte Embedded Alley Solutions, och det har ju inte ett dugg med EDA att göra.
Men vi kanske ändå skall börja i den änden. EDA-företagen i allmänhet och Mentor i synnerhet har ju länge försökt att ta steget över till embeddedvärlden. I Mentors fall började det hela för bortåt tjugo år sedan och 1995 tog man steget över på allvar med köpet av Microtec Research (som i sin tur tidigare köpt Ready Systems). Därefter har verksamheten breddats med köp och egenutveckling och Mentor är idag utan tvekan det EDA-företag som är bäst etablerat på embeddedsidan. Om det sedan har lett till ekonomisk framgång är en annan fråga.
Nu köpte i alla fall Mentor Embedded Alley Solutions och det innebär att Mentor hänger på Android-trenden på embeddedsidan. Embedded Alley Solutions har satsat hårt på verktyg för Android (och embedded Linux) och de flesta verkar överens om att företagets prylar är bra. Just nu verkar Android vara det absolut hetaste på embeddedmarknaden, så det är väl bara att gratulera Mentor.
Android ser alltså ut att ta steget från mobiltelefonvärlden till alla möjliga andra segment och Mentor säger sig vilja driva den trenden så mycket som möjligt. Många ser Android som en möjlighet att komma runt det ”Babels torn” av oändliga varianter som drabbat Linux-världen. Det är väl osäkert om Google klarar av att hålla så hårt i Android, men chansen finns.
Nej, tillbaka till EDA och DAC. Den årliga debatten mellan de stora EDA-företagens chefer gick av stapeln som vanligt. Ett av huvudämnena var (som vanligt) EDA-företagens lönsamhet och uppdelningen av de tillgängliga pengarna mellan halvledarföretag och EDA-företag.
Aart de Geus, vd för Synopsys, såg en möjlighet att förbättra marginalerna för EDA-företagen genom att effektivisera konstruktionsflödet. Den ekonomiska krisen skulle kunna vara en katalysator för att få igång en förändring. Men samtidigt måste man inse att alla företag tycker att de får en för liten del av kakan. Wally Rhines, vd för Mentor var ännu mindre optimistisk och såg inga större möjligheter för EDA-företagen att öka sina andelar i brådrasket. Hans lösning var snarare att se till att öka totalmarknaden för halvledare.
Det är alltså svårt att se snabba förbättringar för EDA-marknaden. Företagen måste som vanligt springa så fort de bara kan för att stå kvar i samma position som de har idag. Men det är i och för sig ett problem som gäller också resten av halvledarindustrin. Konkurrensen är stenhård och nya innovationer som i andra industrier skulle klassas som fantastiska är här en förutsättning för att hålla status quo.
Nej, nu skall jag inte bli alltför negativ. Det presenterades en hel del mycket bra produkter på DAC. Mentors ”Vista Platform” för högnivåkonstruktion ser till exempel mycket intressant ut. Både Cadence och Synopsys har starka produktprogram. Och det verkar som om Magma inte ligger fullt lika illa till som vi alla trodde för ett par månader sedan.
Vi ser också en fortsatt trend mot partnerskap. TSMC vill fungera som nav för ännu större samarbetsprogram och det är väl ingen som tror att de kommer att misslyckas med det.
Men ärligt talat måste jag nog säga att embeddedindustrin och trenderna där är intressantare än EDA-industrin just nu.

Leave a Reply