Mindre mässa

Jag talade häromdagen med Luca Benini, ordförande för DATE-konferensen (EDA-konferens som hålls i Nice om två veckor). Han var mycket nöjd med konferensdelen, som ökar i år igen och har en verklig tyngd. Däremot var han inte lika nöjd med mässdelen, som gått kräftgång de senaste åren och som i år riskerade att bli en katastrof.
Men då tog organisatörerna beslut om att göra om det hela till en mässa med minimala montrar och relativt gott om sammanträdeslokaler och det verkar att ha gjort susen. Avbokningarna byttes i bokningar och resultatet ser ut att bli en mässa som är liten, men där de flesta finns med.
För mässarrangörerna är det naturligtvis inte så intressant att gå från stora till små mässor, men det är betydligt bättre att ha många nöjda utställare med små montrar än att ha ett litet antal missnöjda utställare med stora montrar. Och det är uppenbart att bra konferenser drar besökare.
De svenska högskolorna har förresten ofta hävdat sig bra på DATE, det gäller framför allt Linköpings Tekniska Högskola. De har vunnit ”best paper award” och har allmänt hållit sig framme. Förhoppningsvis blir det samma sak i år.
Sedan är ju faktiskt Nice ett alldeles utmärkt ställe för konferenser så här på våren. Gott om billiga hotell, behagligt klimat, bra förbindelser och en civiliserad och internationell miljö. Det är egentligen märkligt att inte fler konferenser hamnar där. Speciellt nu när staden har fått igång sin snabbspårvagnslinje. För två år sedan var hela centrum vänt upp och ner.
Ett besök på DATE kan alltså rekommenderas för alla som är intresserade av elektronikkonstruktion, ASIC-utveckling och system på kisel. Konferensen försöker också dra sig åt embeddedhållet, men har väl ännu inte lyckats fullt ut på det området. Kanske det lyckas i år.
Annars är påsken snart över oss och spåmännen lovar vackert väder. Jag var just och köpte några lammstekar, så det blir inga problem på matfronten. Och kommun- och landstingspolitikerna kan fira påsk utan att behöva oroa sig alltför mycket över nedskärningar. De fick kanske inte så mycket statliga extrapengar som de ville ha, men kanske mer än de hade förväntat sig. Så alla bör kunna vara glada, trots finanskris.
Möjligen gnisslas det lite tänder hos ledningen för oppositionen och ledningen för LO. De senaste opinionsundersökningarna har inte varit nådiga och det börjar snart bli dags att hitta en fråga som går att driva med någon form av framgång. Att ständigt säga ”för lite och för sent” är inte särskilt säljande i längden. Och ärligt talat är nog inte löften om skattehöjningar någon universalmedicin heller. De skattesänkningar som gjorts har visserligen inte gett regeringen särskilt stora opinionsfördelar, men löften om höjda skatter ger nog betydligt effektivare genomslag. De flesta tycker nog inte att det är särskilt ”häftigt” att betala skatt.
Och till slut, alla förfäras över att antalet konkurser ökar. Men det är väl i ärlighetens namn varken särskilt konstigt eller problematiskt. Konkurser har alltid varit en grundläggande del av marknadsekonomins förändring och just nu ser vi stora strukturförändringar. Det leder till att många företag försvinner, men också till att många nya företag växer upp och tar över. I det stora hela brukar resultatet bli positivt.
Glad Påsk!

Leave a Reply