Mobilt i full fart

Jag talade nyss med Linus Wiebe, vd för ARM Sweden. Och där handlade det sannerligen inte om domedagsstämningar. I stället är problemet att hitta nya konstruktörer så att organisationen kan expandera från 16 till 25 personer.
Att ARM valde att etablera sig i Sverige är egentligen inte så konstigt. Lundaföretaget Logipard ligger längst fram när det gäller video för mobiltelefoni och ARM har redan tagit steget från processorer till grafik (via köpet av norska Falanx 2006). Videokodare/avkodare är en självklar fortsättning för ett företag som ARM.
Den resa som på åttiotalet började med NMT och en svensk och en finsk mobiltelefontillverkare har resulterat i en ganska fantastisk utveckling. Förutom Nokia och ST-Ericsson finns en mängd mobiltelefonföretag i städer som Helsingfors, Uleåborg, Lund/Köpenhamn, Stockholm och Trondheim. Och här finns fortfarande en våldsam utvecklingspotential.
Det mesta blir alltså mobilt, det är en av de få förutsägelser jag vågar göra utan att korsa fingrarna. Och videotrafik i HD-upplösning kommer snart att stå för en huvuddel av nättrafiken. Nästa år kommer alla mobiltelefontillverkare att satsa på HD-video i mobiltelefonen och företag som ARM Sweden har då ett guldläge. De har faktiskt redan varit med om att skeppa videologik (dock inte i HD-upplösning) som finns i bortåt 40 miljoner mobiltelefoner.
En förutsättning för att klara explosionen i mobil datatrafik är effektivare utnyttjande av den bandbredd som finns tillgänglig. I Europa innebär det i första hand LTE, men också WiMax kommer att ha en stark ställning, om än inte lika stark som i USA. Det innebär att nya telefoner måste klara flera standarder och fler våglängdsområden. De nya standarderna är mycket mer datorkrävande än de gamla, samtidigt som nya mobila enheter kommer att ha full-HD-video, större skärmar och mycket mer avancerad grafik. Allt detta måste göras med samma eller lägre energiförbrukning än för dagens apparater.
Och märkligt nog fungerar det. I går visade DSP-företaget CEVA en ny generation signalprocesser (i IP-form) som klarar basbandsdelen av LTE, WiMAX och alla andra standarder utan att behöva gå till multiprocessorlösningar och utan att öka energiförbrukningen. Samma sak har tidigare svenska Coresonic visat.
Härom dagen berättade Intel att de drar i gång volymproduktion i full skala av processorer i 32 nm sent i höst. Nästa år kommer fyra fabriker att vräka ut komponenter. Det allra märkligaste är att man lyckats att minska geometrierna och samtidigt minska läckströmmarna.
Så det är ingen som helst tvekan om att det mesta går att lösa tekniskt. Vi kommer att ha vansinnigt avancerade mobiltelefoner med full HD-video och vi kommer att ha strömsnåla små datorer med förbluffande prestanda. Och alltsammans blir billigt.
Till slut kan jag inte låta bli att blanda mig i den infekterade kärnkraftsdebatten. Jag fäste mig särskilt vid Mona Sahlins argumentation om att en utbyggd kärnkraftsproduktion av el skulle kräva fler ledningar till utlandet (för export) och högre elpriser i och med att marknaderna knyts närmare varandra. Alternativet skulle vara att ersätta kärnkraftsel med vindkraftsel och behålla alltsammans inom landet.
Det låter som ett intressant reglertekniskt problem. Om hälften av elproduktionen i landet består av vindkraft som varierar från noll till full effekt lär vi behöva bygga ut varenda älv bara för att få någon form av rimlig buffert (det räcker knappast ändå). Annars får vi vänja oss vid black-outs eller brown-outs ett par gånger i veckan. Alternativet är att bygga ut de internationella ledningarna dramatiskt och hoppas på att resten av Europa känner för att agera buffert.
Men det tänkte man kanske inte på.

Leave a Reply