Embedded vinner

Så var då embeddedkonferensen slut och embeddedprisen utdelade. De nominerade företagen går dock fortfarande att besöka på Tekniska Mässan. Jag kom själv därifrån för bara en timme sedan.
Och vad blir då slutbetyget?
Jag är visserligen part i målet, men jag tror nog de flesta håller med om att det blev en ännu större succé i år än förra året. Embedded Conference Scandinavia drog betydligt fler besökare än förra året. Kvaliteten på de många föredragen var hög. Middagen med utdelningen av Swedish Embedded Award blev precis så festlig som den skall vara. Och vinnarna av de tre prisen är verkligen värda all den uppmärksamhet de kan få.
Det verkligt intressanta är att kombinationen av konferensen och priset fungerar så bra. Priset lyfter konferensen och konferensen lyfter priset. Kombinationen blir stark nog att ge uppmärksamhet också utanför de egna leden och det är viktigt.
För det stora hotet mot elektronikindustrin kommer inte från finansmarknadens problem. På några års sikt är intagningarna till teknikutbildningarna ett mycket större hot. De senaste åren har vi sett en stadig försämring på den sidan och i en del fall har utbildningslinjer fått ställas in. Om vi inte kan vända den utvecklingen kommer vi att få verkliga problem.
Därför är det nu extra viktigt att stå starka med en livaktig och utåtriktad embeddedindustri. När finansaktörerna inte längre framstår som hjältar kanske vi kan visa vilka det är som faktiskt skapar grunden för tillväxt och välstånd. Och att det är minst lika intressant att arbeta med tekniska utmaningar som att försöka skapa nya innovativa sätt att sälja dåliga lån. De närmaste åren kanske det till och med klingar bättre att vara teknisk innovatör än att vara finansinnovatör.
Och vem vet – vi kanske till och med kan få några av TV-kanalerna att förstå åtminstone ett minimum av teknik. Jag är ganska förtjust i frågesportsprogram och det är alltid lika irriterande när programledaren frågar en tekniker om hans jobb. Det blir så pinsamt uppenbart att programledaren inte förstår något alls. Det gäller inte bara Rickard Olsson i ”Vem vet mest”.
Slutligen verkar det som om valet av ”Low Power” och ”Safety and Security” låg rätt i tiden som konferensteman. Säkerhetsaspekten fick extra fokus dagen före konferensen när konferensens hemsida hackades. En turkisk flagga och namnet på gruppen hackare var det enda som mötte hemsidesbesökarna. Det hela gick relativt snabbt att fixa, men är bara ett exempel på hur sårbara våra datorsystem är. Och det gäller också alla de embeddedsystem som på ena eller andra sättet ansluts till Internet.

Leave a Reply