Intressanta tider

Det påstås finnas en gammal kinesisk förbannelse som på svenska översätts med ”må du leva i intressanta tider”. Med stor sannolikhet har uttrycket inte mer med Kina att göra än Coca Cola, men visst låter det bra.
Nu befinner vi oss i alla fall mitt i ovanligt intressanta tider och media slåss om att förutspå domedagen och kapitalismens sammanbrott. Själv väntar jag nog helst tills det brinnande svavlet börjar falla från himlen. Och då kan det förresten kvitta.
Vad som däremot blir väldigt tydligt är att alla surdegar som samlats upp under högkonjunkturen plötsligt kommer upp till ytan. Det märks överallt och inte minst i elektronikindustrin. Freescale gör slag i saken och kastar ut mobiltelekomponenterna, Microchip tar chansen att strukturrationalisera med ett fientligt bud på Atmel och AMD går samman med ett Abu Dhabi-baserat investmentföretag för att strukturera om och få loss en massa pengar. Nu fattas bara att någon norsk oljemiljardär lägger ett bud på Volvo (det skulle för övrigt inte vara så dumt).
Som vanligt vid konjunkturnedgångar får vi alltså se effektiviseringar och strukturförändringar. Så fungerar marknadsekonomin och i längden brukar det bli bra. Sedan kan man tycka vad man vill om amerikanska investmentbanker och huvudlösa lån.
Det här med marknadsekonomi är förresten ganska intressant. Jag satt för en stund sedan och bläddrade i en katalog från en av de stora telefonvaruhusen. De har just börjat sälja datorer också och verkar vilja specialisera sig på billiga netbook-datorer. Och det är verkligen intressant att jämföra telefoner och datorer och se hur bra mobiltelefontillverkarna lyckats.
Nu syftar jag alltså inte på hur bra de lyckats tekniskt, utan på hur förbluffande höga priser de lyckas få ut för sina mera avancerade (och datorlika) produkter. Samtidigt som det går att köpa en liten enkilos bärbar dator med Windows XP (eller Linux) för runt 3 000 kronor måste man punga ut med mer än det dubbla för en avancerad telefon. Då är visserligen telefonen betydligt bättre som telefon och kamera, men som dator är den fortfarande ganska kass.
Naturligtvis finns det ingen anledning att sänka priset så länge folk är villiga att betala. Operatörernas betalningsmodeller gör också att priset döljs på ett ganska effektivt sätt. Men vi ser också hur telefontillverkarna på det här sättet väljer att lämna netbookmarknaden åt datortillverkarna. Det vore ju inga större problem att tillverka en konkurrenskraftig liten strömsnål dator med hjälp av telefonkomponenter. Men att sälja den till halva priset av en avancerad telefon är inte alls lika intressant.
Så PC-tillverkarna får fortsätta ostörda och med tiden lär de få fram den lilla halvkilosdator med åtta timmars batterilivslängd som så många vill ha. I det läget kan det kanske bli svårt att sälja dubbelt så dyra telefoner. Återigen ser vi intressanta tider framför oss.

Leave a Reply