Linuxspalten nr 9 2008

Open Source Downunder

Öppen källkod är en global företeelse. Det är lätt att fastna i den miljö vi har hemma. Man ser helt enkelt inte skogen för alla träd. Att vidga vyerna är utbildande, att höja blicken gör det lättare att se hur allomfattande den öppna källkodsrörelsen trots allt är. Med hjälp av Internet har de geografiska barriärerna från fordom försvunnit.

Jag har åkt till Joomla! Day 2008 i Sidney. Att lyssna på Andrew Eddie, en av profilerna i Joomla! Core Team, är spännande. Några av er kanske undrar vad Joomla! är. Statiska hemsidor på Internet har många kommit i kontakt med men färre har arbetat med databasdrivna webbportaler. I dagligt tal CMS för Content Management Systems. Det handlar idag om att på ett effektivt sätt hantera och presentera information på Internet. Och att på samma gång separera innehåll och grafisk design för att ha en rimlig möjlighet att underhålla en webbportal när mängden information ökar. Detta är vad Joomla! och andra CMS-plattformar sysslar med. Joomla! är ett öppet källkodsprojekt som kring år 2005 knoppades av från Mambo, ett annat av systemen i CMS-världen.

En miljon webbplatser uppskattas idag använda Joomla!, något som skulle representera omkring en procent av alla webbplatser på Internet. Det är som Andrew Eddie uttrycker det en fantastisk utmaning och på samma gång ett ansvar att bygga vidare på den plattform Joomla! är idag.

Brad Baker, som varit med i Joomla! core team sedan 2004, säger att vidareutvecklingen av Joomla! handlar om bygga vidare på varumärket Joomla! och att skydda det från missbruk. Det är ett av de problem som den öppna källkodsrörelsen så ofta stöter på. Vidare är det viktigt att utveckla Joomla! och dess funktionalitet. Från början skapades funktionerna av de centralt placerade utvecklarna, men idag vill Joomla! core team försöka låta definition av nya funktioner vara något som användarna ska sköta. Det kommer att kräva ett stort mått av kommunikation mellan användare, ett bättre sätt att föra fram idéer och ny programvara än vad ett centralt placerat Forum för Joomla! kan erbjuda. Decentralisering med starkare lokala Joomla! grupper skall kunna vara en väg menar Brad Baker.

Vi kommer att höra mer om Joomla! I Sverige byggs nu en svensk Joomla!-förening. Lorenzo Garcia är en av initiativtagarna och jag ser fram mot att höra vad han och Joomla!-rörelsen i Norden ska göra för att utveckla Joomla! vidare. Både Andrew Eddie och Brad Baker säger till mig att internationalisering av kärnan i Joomla! kommer att vara en av de viktiga milstolparna för framtiden. Det måste till för att göra det här öppna källkodsprojektet i sanning globalt.

Naturligtvis har även Sidney Joomla! Day sponsorer som i slutet av konferensen lottade ut priser bland de hundratal deltagare som kommit till konferensen. Att jag som besökare från Sverige skulle vinna något var dock oväntat, till min och konferensdeltagarnas många skratt vann jag ett hostingpaket för en Joomla!-site i Australien. Nu gäller det att komma på vad jag ska använda den till. Något förslag?

Leave a Reply