Linuxspalten nr 6 2008

Farsan jag vill ha en synt

Att ha en synt med Linux som plattform borde vara självklart för varje musicerande TUX-entusiast. Yamaha MOTIF XS 8 är alternativet. Enda riktiga orsaken att jag inte har en MOTIF XS 8 här hemma redan är att den kostar nära 40,000 kronor. Med andra ord inte något anpassat för att riva av lite Evert Taube på till midsommar. Det gamla dragspelet får duga en säsong till.

Vad får man då för 40 tusen kronor. Plattformen är en MontaVista-release där Yamaha utnyttjat realtidsprestanda i standard Linux. I slutet av manualen på 320 sidor hittar man GNU GPL 2.1 och referenser till de olika varianter av öppen källkodslicenser som utnyttjats i synten. På alla sidorna före dessa står beskrivet om alla godsakerna som Motif XS 8 klarar. 355 Mbyte ROM med wave tables, 128 toners polyfoni, inbyggd sampler, MIDI Sequencer med inspelning med mera, med mera jag inser att den skulle vara en fantastisk tillgång i en ljudstudio eller på scen.

Linux som plattform spelar det någon roll?

Inte alls! För mig som TUX-aktivist är det väsentligt men ingenstans i dokumentationen för synten står det Linux. Jag söker igenom användarmanualens alla sidor och hittar Linux tre gånger. I GNU GPL 2.1, och två gånger i licensen för pam.

Yukihiro Kawaguchi, som är chef för Yamahas programutveckling, säger att utvecklingen på MontaVistas Linux ger en fantastisk utvecklingspotential för framtiden.

– Trots alla innovativa lösningar i den nya synten har vi ännu inte mer än skrapat på ytan av vad denna nya mjukvaruplattform (Linux) kan erbjuda.

Sug på den karamellen alla ni som tvekar. Inbyggt i synten finns även stöd för kommersiella programvaror som Cubase AI. Den öppna källkoden sprider sig. Den tar sig ton och infiltrerar nu musikvärlden. Besök http://linux-sound.org/ och bli inspirerad.

Leave a Reply