Intressantare med ny teknologi

Forskare hos IBM har lyckats att fixa Bose-Einstein-kondensering i rumstemperatur. Hur intressant är det?

Ja, alla vi som gillar ny teknologi är förstås väldigt intresserade av den här typen av tekniskt genombrott. Men också för ”den vanliga” teknikutvecklingen blir det allt intressantare med nya vägar för teknikutvecklingen. Och det beror på att den ”gamla vanliga” halvledartekniken börjar bli i dyraste laget att vidareutveckla.

28 nm är billigast
Under hösten har vi sett allt fler exempel på halvledarföretag som stannar vid 28 nm. Eller rättare sagt – företag som inte går vidare till mindre geometrier för att spara pengar eller minska energiförbrukningen. Orsaken är helt enkelt att mindre geometrier inte längre blir billigare ”per transistor”. Det går alldeles utmärkt bra att krympa till 20 nm, 16 nm och så vidare – men komponenterna blir inte billigare.

Xilinx var senast ut att berätta om det här. Företaget fortsätter visserligen redan nu till 20 nm och kommer att gå vidare både till 16 nm TriGate-teknologi och ännu längre. Men för de mest priskänsliga FPGA-familjerna stannar man vid 28 nm. Redan vid 20 nm krävs ”double-patterning” och det gör produktionen såpass dyr att den inte motsvarar vinsten i kiselarea.

Samma budskap kommer från många andra håll. 28 nm ser ut att bli standardprocess för volymprodukter. De mera avancerade CMOS-processerna kommer att användas bland annat för avancerade mikroprocessorer och de mest krävande programmerbara logikkretsarna. Men allt som går att göra i 28 nm kommer också att göras i 28 nm.

Nya teknologier
Att priset ökar såpass snabbt när geometrierna minskar innebär att intresset ökar för nya teknologier. Hittills har vi varit vana vid att nästa generation CMOS alltid blir billigare än helt nya processer. Om det går att göra i CMOS blir det alltid billigast och om det inte går att göra idag är det bara att vänta ett par år.

Men så är det nog inte längre. Och då blir det plötsligt intressant att titta på alla de stickspår som ligger gömda i forskningsinstituten. Vem vet, kanske till och med GaAs kan få den position som så många har trott på i så många år.

För oss tekniknördar är den här utvecklingen fantastiskt intressant. Visst är det imponerande med krympande geometrier, men ärligt talat – det är lite tråkigt och förutsägbart också. De närmaste åren lovar att komma med massor av helt nya teknikspår.

Storm igen
De närmaste dagarna verkar däremot bjuda på något annat. En storm till är på väg in över Sverige och elnätet får ytterligare en fullskaletest. Vi får väl hoppas att serverhallarna slipper strömavbrott den här gången, men en klass tre-varning över Norra Sverige kan resultera i mycket elände.

För egen del har jag inte röjt upp efter förra stormen ännu. Jag vågar knappt tänka på hur det ser ut på vårt ställe i Blekinge. Det stora kastanjeträdet ligger fortfarande tvärs över gårdsplanen, men risken är väl stor att resten av skogen ser ut som plockepinn lite överallt. Bara det inte kommer för mycket snö skall det väl gå att få ordning på det, men det har varit en tuff höst, med stormar och vildsvin.

I morgon bitti struntar jag i alla fall i allt vad stormar och elektronik heter. Då är det dags att se Luciatåg på förskolan. Det brukar vara en höjdpunkt.

Leave a Reply