Bra, men kallt

2758 besökare på Elektronik 2013. Det är långt från glansdagarna på åttiotalet, men en ordentlig ökning (35 procent) från 2011.

Och ibland kändes det som betydligt mer än 2758 besökare. Speciellt första dagen då det periodvis var riktigt trångt och trivsamt. Andra dagen var det lite glesare, men ändå förvånansvärt bra.

Återigen visade sig alltså att den här lite enklare modellen fungerar förvånansvärt bra. Standardmontrar och relativt små utrymmen kombineras med ganska generösa utrymmen för föredrag på flera scener. Att det var bra kvalitet på föredragen visade sig på att åhörare både kom och stannade kvar. I den här branschen är åhörarna annars inte särskilt lättflörtade.

Intel, Apple och Nokia
Om vi lyfter ögonen ut mot världen ser vi en ordentlig osäkerhet efter resultaten från flera stora elektronik- och IT-företag.

Det mesta handlar förstås om smarta mobiltelefoner och handdatorer av olika slag. Apple visade återigen en praktfull vinst, men kursen sjönk ändå med 12 procent efter rapporter om sämre försäljning. iPhone och iPad är inte längre de självklara valen, när Samsung fortsätter sin expansion.

Media har också rapporterat om de förbättrade resultaten för Nokia och det är ju alldeles utmärkt. Men den snabba tillväxten för Windows Phone sker från en nästan obefintlig nivå och ytterst få tror att Microsoft kan nå några verkligt stora andelar. Analysfirman Analys Mason tror till exempel på en nioprocentig andel om fyra år (två procent idag) och det är inte särskilt imponerande.

Och Intel satsar på att till slut få in x86 i mobiltelefonerna. Det dåliga senaste kvartalsresultatet visar att det här är helt nödvändigt, men frågan är om ens Intel kan komma tillbaka efter så lång tid. Och framför allt – man lär få sänka priset dramatiskt för att övertyga telefontillverkarna om att satsa på x86. ARM har haft alldeles för många år på sig och fått en alldeles för stark position hos telefontillverkare och mjukvaruföretag.

Sänkta marginaler och sänkta styckepriser är väl annars det stora problemet för alla i den här branschen. Sötebrödsdagarna lär nog vara över och nu gäller det att konkurrera stenhårt både med pris och kvalitet. Apple, Nokia och Intel är bra företag alla tre, men de är vana vid att få lite extra betalt för allt vad de gör. Det blir inte lika lätt i framtiden och det återspeglas i börskurserna.

Kallt
Men, tillbaka till Elektronik 2013 och de lite mindre problemen. För egen del var det största problemet kylan utomhus, och den kan jag knappast lasta mässarrangörerna för. När jag inte var på mässan bar det av till Tjörn, till mitt föräldrahem, och där var det sannerligen inte lätt att hålla värmen uppe.

Det är inte ofta temperaturen sjunker ner mot tjugograderstrecket på Tjörn, men när det händer blir det kallt – mycket kallt. När vi åkte tillbaka till Stockholm i går hade isen lagt sig i stora delar av Hakefjorden. När vi kom i måndags var allt fortfarande öppet.
Jag skall väl inte klaga alltför mycket. Det är sällan man ser västkusten så otroligt vacker på vintern. Men, jag föredrar ändå sommaren.

Välmående bransch?
Ett av de intressantaste föredragen på Elektronik 2013 hölls förresten gemensamt av branschorganisationen Svensk Elektronik och Acreo och handlade om läget för svensk elektronikindustri. Det hela baserades på en ny stor undersökning och resultatet visar att elektronikindustrin i Sverige ligger ganska bra till. Man skulle till och med kunna dra slutsatsen att branschen borde kunna expandera betydligt mer än vad som sker.

Det här är ett ämne som vi kommer att komma tillbaka till i betydligt större detalj. Det finns också risker med undersökningar och extrapoleringar, men de positiva tongångarna känns ändå – positiva.

Titta på bilder
Till sist – jag hade först tänkt lägga in allt nytt från mässan som en rad separata nyheter, men när jag tittade igenom bilderna ångrade jag mig. Det blev alltså en lite större artikel, med ett drygt tjugotal bilder. Klicka här för att titta.

Leave a Reply