Linuxspalten nr 5 2012

Android

Kanske tror ni att det bara är telefoner och läsplattor som använder Android. Fjärran sanningen är det. Nu kliver Android in i industriapplikationer. På den nyligen avslutade elektronikmässan S.E.E. som hölls i Stockholmsmässans lokaler i Kista hittar jag hos Data Respons en demo som fick mig att reagera positivt.

Ett utställningsbord visar ett antal platta displayer, alla med samma bild på skärmen och så en skylt som säger Android för Embedded. Det är Fredrik Sikén, utvecklingsingenjör på Data Respons, som fått glädjen att visa att det går att köra Android på många plattformar. Här på bordet en mobiltelefon och en SP-860, en så kallad ”smart panel”, som väl ska sägas vara en trimmad 8-tums transreflektiv färg-LCD påbyggd med en 600 MHz TI Sitara AM3517 Cortex A8 processor, minne och övrigt I/O för att kunna fungera som en fristående dator.

Same same, ingen skillnad
Applikationen är densamma, den körs både på Linux, WinCE och Android, det ser väldigt lika ut. Jag frågar Fredrik om det var någon skillnad i att göra demon för de olika plattformarna? Han menar att det idag, trots allt, är välpolerat i de flesta utvecklingsmiljöer. Sin egen ”hemmiljö” säger han är Linux och C++ men skillnaden är inte så dramatisk som man kanske tror mellan de olika världarna av OS. Dock säger Fredrik att Googles Android är det mest välpolerade SDK han sett och arbetat med. Fungerade från start, inga konstigheter, med några få klick och lite programkod är applikationen igång, nerladdning till target eller virtuell maskin för simulering var ett klick. Så vinst Google denna gång.

Nya vindar
Ett ändrat scenario breder ut sig, möjligheten att låta utveckling av applikationskod och själva plattformen separeras tydligare även för embedded och industriapplikationer. Att styra sin värmepump med en display som SP-860 är inte främmande. Den har allt som krävs för uppgiften och tänk tanken, att ladda ner den senaste väder-appen från SMHI rakt ner i ditt styrsystem för värmepumpen! Jo visst några av er ryggar bakåt, känner en isande andedräkt smyga upp från Internets mörka baksida, vill vi verkligen detta. Finns det en hake?

Det är en självuppfyllande profetia, ramverk som Android byggs idag för att vara anpassade till telefoner och konsumentprodukter men på samma gång byggs ”ruggade” varianter för industri och processmiljö. Gemensamma gränssnitt med intelligens nog att fråga varandra om vilka resurser som finns tillgängliga för just ”denna” delmängd av systemet ger förutsättningar för att gå mot ännu större flexibilitet i vår värld av inbyggda system.

Steg ett
Fredrik Sikén tror själv att vi bara sett de första stegen i utvecklingen av nästa generations plattformar. Kunderna frågar redan idag, säger Fredrik, efter funktionaliteten som går att uppnå när man kan blanda fritt och köra delar av sina applikationer i standardiserade plattformar som smarta telefoner eller läsplattor. Att det sedan ska gå att återanvända kod och ingenjörstid till det egentillverkade styrsystemet tar man för självklart.

– Inget är som öppenhet!

Leave a Reply