Massor av kisel

De närmaste åren kommer vi att se en kraftig ökning av mängden tillverkat kisel. De stora halvledartillverkarna kommer att ha jättekapacitet på allt ner till 28 nm CMOS, framför allt på logiksidan, och det kommer att leda till stora svängningar på halvledarområdet.

I förrgår satt jag och pratade med Mentor-chefen Wally Rhines i bortemot två timmar. Det var ett bra tag sedan sist, så det fanns mycket att diskutera. Den här gången handlade naturligtvis mycket om EDA- och halvledarindustrins utveckling de närmaste åren och hur världsekonomin påverkar halvledarindustrin. Och som vanligt hade Wally Rhines en hel del oväntat att komma med. Han är ju specialist på att vrida och vända på data och hitta sammanhang som andra missat. Han har också en längre bakgrund i branschen än de flesta, med en karriär som började hos Texas Instruments år 1972. Han blev för övrigt vd för hela TI 1987 och har varit vd för Mentor Graphics sedan 1993.

Den stora ökningen när det gäller tillverkat kisel är i och för sig inget nytt, men det är en intressant utveckling för alla som tycker om att spekulera. Det handlar alltså inte om fantastiska nya processer eller fantastiska nya tillverkningsmetoder, utan är bara en logisk följd av allt som har investerats av företag som TSMC, Samsung och Globalfoundries de senaste åren. Enligt Rhines är vägen ner till 28 nm i stort sett klar, utan behov av EUV (med reflektiva masker). Det påminner ganska mycket om vad som hände på åttiotalet med elektronstrålelitografin.

Utvecklingen  är både märklig och roande. Ända från halvledarteknikens barndom har det talats om behovet av dramatiskt nya tillverkningsmetoder och -processer och hela tiden har man lyckats att hitta sätt att få de gamla metoderna att fortsätta att fungera.

Wally Rhines var själv hårt inblandad på TI-tiden, då TI var ett av de företag som satsade på elektronstrålelitografi för att komma förbi 1 µm-gränsen. Ett av de andra var förresten brittiska ES2, som jag själv var involverad i under mitten av åttiotalet. Sett i backspegeln var elektronstråleäventyret både skojigt och lärorikt, men sannerligen inte särskilt lönsamt för någon.

Om Rhines har rätt kommer de närmaste processgenerationerna att fortsätta att domineras av tillverkare som TSMC och Globalfoundries. Massor av ”tillräckligt bra” kisel, till bra priser ger bra möjligheter till alla som har bra konstruktionsidéer. Att, som Intel, satsa hårt på egna processer för att få ut maximala prestanda är inte nödvändigtvis det mest lönsamma.

Vi kan nog se fram mot en fortsatt svängig och mycket intressant utveckling på halvledarfronten. Billigt kisel med små geometrier innebär säkert en fortsatt satsning på standard-IP, till exempel en ytterligare ökad användning av ARM-processorer. Det skulle inte alls förvåna mig om ARM-arkitekturen tar sig uppåt till stordator- och serversidan på allvar.

Och på tal om kraftfulla processorer. Det verkar som om AMD har misslyckats med sin nya ”Sandybridge-konkurrent”. Den nya Bulldozer-processorn hånas lite överallt på Internet, ungefär på samma sätt som Intels Atom-processor. Just nu har Intel ett fast grepp om den mest avancerade x86-sidan, medan AMD för ”nöja sig” med att slå Atom på power/performance och grafik-sidan. Här finns mycket att spekulera i under många veckor framåt.

Till slut kan jag inte låta bli att kommentera Juholts senaste historia. Han har lyckats att trampa snett på ett sätt som jag nog trodde var närmast omöjligt.

Frågan är om han kunde ha gjort något som var särskilt mycket värre, ens om han medvetet försökt att ställa till det för sig. I min ungdom var jag under lång tid ganska hårt involverad i SSU (det trodde ni kanske inte) och jag tvivlar på att grundvärderingarna inom socialdemokratin har ändrat sig så där fantastiskt mycket. Och ännu värre lär det vara bland de tänkta väljarna. Vid det här laget är det nog ganska ”kört”, oberoende av om det blir åtal eller inte.

Den här diskussionen om åtal eller inte åtal är förresten ganska märklig i sig. Jag tittade nyss på ett debattprogram på TV och huvudargumentet för flera av ”die hard”-socialdemokraterna var att man måste vänta och se om Juholt blir åtalad och fälld innan man har rätt att göra några moraliska uttalanden. Tanken skulle på något sätt vara att allt som inte är direkt olagligt är moraliskt OK.

Men, inte vill vi väl ha politiker som måste detaljregleras och detaljövervakas för att uppföra sig på ett moraliskt acceptabelt sätt. De måste kunna göra egna avvägningar om vad som är rimligt. Att som riksdagsman flytta in i sin sambos lägenhet och omedelbart dra slutsatsen att skattebetalarna skall betala hyran för bägge två är uppenbart orimligt.

One Response to “Massor av kisel”

  1. Tack för en mycket bra artikel om kisel och socialdemokrater. Som vanligt är dina texter lättlästa och intressanta. Din blandning av ”hårda” och ”mjuka” nyheter gör att jag gärna läser hela dina artiklar.

Leave a Reply