Västkusten vann

Embeddedkonferensen är över, Embedded Award är utdelad och jag är trött.
Men det är värt att lägga ner lite jobb när resultatet blir så bra som det faktiskt blev. Konferensen ökade på alla håll och en kommentar från en av utställarna var att ”det här är den enda utställning som verkligen fungerar inom embeddedområdet”. Och det känns ju bra.

Nu är det väl läge att ta en tur på västkusten för att se hur företag och skolor bär sig åt för att lyckas så bra. Alla tre priserna gick till västkustföretag och en västkusthögskola.
Jag har i och för sig inga som helst problem med att besöka västkusten. Jag är faktiskt född och uppvuxen på Tjörn och dessutom utbildad i Göteborg. Så en tur till Mölndal (Gloi AB) och en tur till Halmstad (Comfort Audio AB och Halmstad Tekniska Högskola) är närmast ett nöje. Men visst är det imponerande att framför allt Halmstad har lyckats att kapa åt sig så många pris de senaste nio åren. Det är värt några spaltmeter.

Studentpriset gick i år till ett projekt som är en del av ett stort europeiskt samarbetsprojekt. Tekniska Högskolan i Halmstad samarbetade med Volvo och lyckades på relativt kort tid få fram förbluffande bra resultat. Den tävling som hölls i Holland för en tid sedan hade nio deltagare och tre svenska lag. De tre svenska lagen lade beslag på andra, tredje och fjärde plats (Halmstad tog andraplatsen). Här kommer vi garanterat att få se mycket mer i framtiden.

Företagspriset gick till årets minsta bidrag. Comfort Audios digitala minimottagare för hörapparater är nästan löjligt liten och väger bara ett gram. Ljudkvaliteten är desto bättre och världsmarknaden är gigantisk.

Mikro/nano-priset gick till Mölndalsföretaget Gloi AB och innebär ett nytänkande på flera sätt. Användningen av mikromekaniska komponenter gör att sensorenheten kan göras liten och relativt billig. Företaget vänder sig i och med det inte bara till bilverkstäder, utan också till ”hemmafixare”.
Men det mest uppenbara när det gäller nytänkande är ändå att hela det grafiska gränssnittet baseras på iOS och är gjort som en app till Apples iPhone/iPAD. Också det gör att priset kan hållas ner och att utvecklingstiden kunnat kortas ner. Dessutom har instrumentet en betydligt mera avancerad grafik än vad som annars är normalt.
Apple får det tuffare
Och på tal om iOS. Apple går nu in i ett nytt skede efter att Steve Jobs avlidit. Det hela blev inte bättre av att lanseringen av de nya telefonerna gick lite halvdåligt. Det berodde väl både på att man inte tagit ett särskilt stort tekniksprång och på att Tim Cook, Apples nya vd saknar en del av Jobs förmåga att entusiasmera. Att Cook dessutom verkade ha klätt sig för att likna Jobs på presskonferensen framstod närmast som pinsamt.

Förra veckans Tizen-besked från Intel och Samsung gör att vi nästa år kan komma att ha fyra gedigna konkurrerande smartphone-plattformar (iOS, Android, Windows och Tizen). ”Spelet” är öppnare än någonsin och det blir svårare både för Apple att behålla marknadsandelarna och för Microsoft att komma in. Dessutom innebär den ökande konkurrensen med all säkerhet att vinstmarginalerna krymper. Det lär bli svårare att ”skära guld med täljkniv”.

Leave a Reply