Gott om idéer

Det drar ihop sig till embeddedpristävling och embeddedkonferens. I tisdags kunde vi se alla deltagarna i tävlingen och det är en imponerande laguppställning. I början av oktober är det dags för prisutdelning och embeddedkonferens.

Det är en ganska fantastisk utveckling sedan alltihopa startade för nio år sedan. Idag fyller konferensen Embedded Conference Scandinavia hela Victoriahallen i två dagar. Antalet talare är så stort att det krävs fem parallella spår. Det blir mer än sjuttio utställare och runt 2 000 besökare.

Visst hade vi höga förväntningar den där gången när vi satt runt Elektronik i Nordens konferensbord, men ärligt talat var det svårt att tro på en sådan utveckling som det faktiskt blev. Framför allt har det varit roligt att se den stabila tillväxten från år till år.

I år är det alltså fjärde och femte oktober som gäller. Embeddedpriset, Swedish Embedded Award, delas ut på tisdagskvällen (4:e) i samband med galamiddagen. Det är förresten något som kan rekommenderas. God mat och bra underhållning för priset av en hygglig bricklunch ser man inte ofta.

Men tillbaka till de nominerade deltagarna i tävlingen. Eftersom jag sitter i juryn tänker jag inte berätta vilka som är mina personliga favoriter, men jag kan lova att det inte blir lätt att välja. Det är en magnifik samling av allt från små briljanta enmanskonstruktioner till jätteprojekt med många inblandade. Med andra ord, precis som det skall vara. En del av projekten ligger på prototypstadiet, andra är redan på väg ut som kommersiella produkter.

Samtidigt skulle man önska att det fanns ännu fler högskole- och enmansbidrag. Aldrig har väl möjligheterna att realisera idéer varit större. Ta bara utbudet av små, billiga och strömsnåla sensorer. Gyron, accelerometrar, kameror, mikrofoner, GPS-kretsar – det är fullständigt sanslöst vilka möjligheter som finns att hämta in data. Och möjligheterna att bearbeta data är lika otroliga. Avancerade processorer med flera hundra MIPS tar knappast någon plats alls. För att inte tala om möjligheterna till snabb trådlös dataöverföring på kortdistans eller långdistans…

Idag handlar det alltså ”bara” om att ha bra idéer och tillräcklig kompetens att genomföra dem. Den tillgängliga elektroniken är så bra och så billig att det går att realisera de vildaste och till synes vansinnigaste projekten. Jag vill se ännu fler sådana!

Myggfällorna funkade

Augusti är på väg att ta slut och det är bara att inse att hösten är på väg. Inget ont i det – hösten är på många sätt en härlig tid. Men visst kunde sommaren och framför allt semestern ha fått vara lite längre. Speciellt i år när jag slapp myggplågan.

För det verkar faktiskt som om mina hemmabyggda myggfällor fungerade. I våras hittade jag (på Internet förstås) en byggbeskrivning från en skola på Taiwan, där man hade tagit fram en enkel myggfälla baserad på en tvåliters PET-flaska, lite vatten, socker och jäst. Under två till tre veckor släpper fällorna ut små mängder koldioxid som lockar till sig myggor. Kostnaden är en PET-flaska (2 kr pant) och 50 gram socker per aktiv period  (här är på begäran en länk till en byggbeskrivning – jag kan inte garantera att länken är ”säker” – http://www.diyhappy.com/quick-and-dirty-mosquito-trap/).

De här fällorna fungerar alltså enligt samma grundprincip som de myggfällor som finns att köpa för sådär tiotusen kronor. Mygghonor, som annars skulle startat en egen koloni, lockas av koldioxid och fångas in och efter ett par veckor kollapsar i bästa fall myggpopulationerna i närområdet.

De jättedyra myggfällorna (drivs med gasol) är säkert bättre än mina små PET-flaskor, men de fem eller sex fällor som jag placerade ut på vårt ställe i Blekinge verkar ha fungerat över förväntan. Normala år går det knappast att sitta ute framåt kvällen utan att bli uppäten av mygg och knott. I år hade vi inga problem alls. Det kan naturligtvis vara normala variationer, men lite längre in i skogen fanns det mygg och knott så det räckte.

Det här har förstås inget med avancerad elektronik att göra, men desto mer med smarta idéer. Jag gillar smarta idéer.

2 Responses to “Gott om idéer”

  1. Länk till byggbeskrivningen?

  2. Jag har lagt in en länk i texten
    /göte

Leave a Reply