Från busfrö till entreprenör

Äntligen kom jag mig för att skriva en krönika om Karl Fredmarks utmärkta bok ”Powerbox – från busfrö till entreprenör”. Boken är en härlig självbiografi av en man som betytt mycket för svensk elektronikindustri.

Thriller
Karl Fredmark kallar själv boken för ”självbiografithriller” där thrillerdelen handlar om den tid då han tappade kontrollen över företaget. Som så många entreprenörer försökte han lägga över ansvaret på ”proffs” när företaget växte och alltför sent insåg han att den nya ledningen var mer intresserad av egen vinning och makt än företagets bästa.

För säkerhets skull vill jag påpeka att dagens Powerbox inte har något att göra med den otrevliga delen av historien. Karl Fredmark lyckades till slut genomdriva en försäljning och dagens Powerbox är resultatet av den försäljningen. Det hela slutade alltså lyckligt trots att det länge såg riktigt illa ut.

Busfrö
Men en självbiografi börjar förstås inte i slutet. Karl Fredmark föddes när andra världskriget drog sig mot sitt slut och nog verkar han ha varit ett busfrö alltid. Intresset för vildsinta lekar avlöstes av intresset för motorer. Trimmade mopeder, hemgjorda raketer och hemmagjorda motorbåtar med vattenskidor är normalt sett ”a recipe for disaster” men Kalle lyckades alltid överleva. En och annan tur till sjukhuset fick han stå ut med och näsan blev sig aldrig riktigt lik. Men vad gör väl det.

Entreprenör
Redan från början fanns också intresset för att göra affärer. Till att börja med handlade det om tidningar och äpplen, men efter genomgången elektronikutbildning blev det Gylling och Honeywell. Först som serviceman, men hos Honeywell insåg man snabbt att Fredmark var en suverän säljare. Han krävde visserligen att prylarna skulle fungera, men det gjorde de ju. Ganska snabbt var Karl Fredmark säljchef och Honeywell var marknadsledare.

Strömförsörjning
1974 var det dags att dra igång Powerbox. Karl Fredmark hade arbetat hos Oltronix, bland annat som chef för det tyska kontoret, och nu var det dags att dra igång något eget. Powerbox AB startade med en blandning av egna produkter och agenturprodukter.

Att starta eget är inte lätt och det tog tid och mycket energi att få verksamheten att gå bra. Ett lyckokast var apparatlådan Flexibox, som Karl Fredmark konstruerade och som bestod av aluminiumprofiler kapade till lagom längd för de olika produkterna. Mycket av produktionen skedde i början vid köksbordet.

Flexibox hängde sedan med i många år. Jag har själv ett Powerbox-aggregat baserat på Flexibox i hyllan och det fungerar fortfarande alldeles utmärkt.

Expansion
Vägen framåt var väl inte alldeles spikrak, men från slutet av sjuttiotalet och fram till millennieskiftet utvecklades Powerbox till att bli ett framgångsrikt multinationellt företag. 25-årsjubileet 1999 hedrades med besök av kungen och allt såg ganska fantastiskt ut. År 2000 delades företaget i ett agenturföretag – Craftec, och ett produktföretag – Powerbox. Craftec kom efter några år att bli ett av Europas största distributionsföretag inom strömförsörjning.

Problem
Men perioden från 2001 fram till försäljningen 2013 blev inte lika rolig. Karl Fredmark överlämnade 2001 vd-posten i tron att det skulle vara bra för företaget. Tyvärr blev resultatet i stället att han manövrerades ut från ledningen. Företaget gick därefter allt sämre och framåt 2007 började det se riktigt illa ut och Karl Fredmark var nära att förlora det företag han byggt upp. Det hela slutade ändå hyfsat positivt när först vd avsattes (2012) och sedan Powerbox såldes till Alder (2013). Powerbox ägs idag av japanska Cosel.

Många läxor
Det finns många höjdpunkter i boken och många erfarenheter att dra nytta av. Det gäller både erfarenheter från affärslivet och privatlivet. Det handlar bland annat om långsiktighet, ärlighet, nyfikenhet, intuition och att våga misslyckas.

Ett område där Karl Fredmark var en tidig föregångare är idag en självklarhet. Han beslutade från början att aldrig ha produktion i egen regi. Det är lättare att sätta press på en kontraktstillverkare än att själv ta ansvar för produktionen.

Intressant period
Busfröet Karl Fredmark bor idag i Gnesta, men tillbringar vintrarna i Florida. Han hjälper till i projekt som han tycker är intressanta och han verkar allmänt ha det bra. Det är han väl värd.

Perioden från början av sjuttiotalet till idag är en fantastiskt intressant period för Sveriges elektronikindustri eller för den delen för hela världens elektronikindustri. Det säger jag inte bara för att jag själv tillbringat större delen av den perioden i samma industri. Det gör Karl Fredmarks bok extra intressant både för oss som var med och för de som inte var med, men som vill veta mer om vad som hände.

För alla som vill veta mer är boken tillgänglig både som ”riktig” bok (ISBN: 978-91-74634-35-8) och som e-bok (t ex från Bokus https://www.bokus.com/bok/9789178514182/powerbox-fran-busfro-till-entreprenor/).

One Response to “Från busfrö till entreprenör”

  1. Tusen tack för boktipset, är just nerladdad som e-bok.
    Jag har själv ett par kragg från powerbox och byggde även egna med samma aluprofiler…

Leave a Reply