IoT i stället för PC

Vem eller vad skall driva elektronikmarknaden? Det har varit en av frågorna under de tre mässdagarna i Kista. Intels besked om att 12 000 anställda skall bort visar att PC-marknaden inte längre är den stora ”motorn” och Ericssons börsfall indikerar att telekom har blivit ännu mera konkurrensutsatt än vad vi är vana vid. Superbilliga smarta mobiltelefoner visar dessutom att marginalerna på den marknaden blir om möjligt ännu mera pressade.

IoT
Intel satsar nu betydligt hårdare på IoT, Internet of Things. Efter många års försummelser på industrimarknaden är företaget delvis tillbaka där de en gång började. Övriga halvledarföretag har egentligen aldrig lämnat industrin, så för dem är det ganska självklart att gå vidare med IoT, samtidigt som fordonselektronik blir allt viktigare.

Problemet är väl snarast att konkurrensen på IoT-marknaden ser ut att bli så hård, De halvledare som ingår i IoT-sensorer är kanske fiffiga och resultat av nytänkande, men det handlar sällan om några särskilt avancerade halvledarprocesser. Det allra mesta görs i processer runt 40 nm och där är konkurrensen ganska mördande. FinFET och processer neråt 10 nm lär vi sällan  hitta i sensorerna.

Mobiltelefoner
Då är det kanske lättare att satsa på avancerade komponenter för mobiltelefoner. Där kan man alltid dra nytta av avancerade processer för att trycka in fler funktioner i ett chip och hålla ner energiförbrukningen.

Problemet är bara att mobiltelefontillverkarna är så fantastiskt priskänsliga. En PC-processor får lov att kosta en slant, men mediaprocessorer till mobiltelefoner får knappast kosta något alls. Avancerade processer är OK, så länge de inte är dyrare än något annat, men den ekvationen är inte alldeles enkel.

Servrar
Så jag tillåter mig nog att tvivla på att Intels IoT-inriktning skall kunna bära hela företaget. Snarare är det nog processorer för servrar som får ta en större andel. Kombinationen av avancerade processorer (Xeon) och programmerbar logik (Altera) kanske kan fylla företagets avancerade och dyra fabriker. Men det krävs en kraftig tillväxt för att ersätta fallande PC-processorer.

Tredje världen kör Android
Problemet för Intel och PC-tillverkarna är förstås att de stora tillväxtmarknaderna inte är särskilt intresserade av PC-datorer. Allt handlar om smarta telefoner och den stora trenden verkar vara att gå direkt på hyfsat avancerade Android-telefoner. Alla de ”halvsmarta” telefoner som sålts de senaste åren ser ut att ha en tuff framtid i konkurrens med tokbilliga Android-telefoner.

Så det blir nog tredje världen som sätter krokben för PC-datorn. Många har spekulerat i att vi i Väst skulle ta steget från PC till handdator, men i verkligheten spelar vi inte lika stor roll längre. De stora tillväxtmarknaderna finns i Asien och Afrika och där pekar allt på att billiga Androidbaserade mobiltelefoner tar den plats som PC-datorn aldrig fick.

Mycket och billigt
Gissningsvis har både Intel och övriga halvledarföretag några ganska intressanta år att se fram emot. Mängden elektronik (kvadratmeter kisel) kommer säkert att växa kraftigt, med IoT och en massiv användning av smarta mobiltelefoner. Det kommer i sin tur att kräva ett antal nya och stora halvledarfabriker, om än inte med de allra mest avancerade processerna.

Så vi får nog räkna med en fortsatt prispress på kisel och kanske till och med en hårdare standardisering på processer någonstans mellan 20 och 28 nm. Billigt och bra, men marginalerna går nog snarare neråt än uppåt.

Så det är bara att ta ett varv till på tumskruvarna.

One Response to “IoT i stället för PC”

  1. Såg i förra numret att Indiska Ringing Bells har lanserat en Android-telefon för 251 rupier, eller drygt 30 kronor. Jag gick in på deras hemsida och såg att prestanda och funktionalitet kanske inte var i toppklass men säkert helt tillräckligt även för dom flesta svenska användare.

Leave a Reply