Intel plus Altera

Visst är det härligt med spekulationer, det gäller åtminstone aktieägarna i Altera som de senaste dagarna fått se aktiekursen stiga efter rykten om att Intel tänker köpa företaget.

Och varför inte? Det skulle vara ett ganska logiskt steg, efter köpet av LSI Logic för en tid sedan. Intel tittar allt mer på olika vägar att anpassa hårdvara och FPGA passar helt klart in i den bilden.

Telekom på alla plan
Jag var i höstas på en presskonferens där Intel gjorde en ganska rejäl genomgång av sina planer för telekommarknaden (Intel satsar på tele- och datatrafik). Ett av huvudspåren handlade om övergången till standardsystem i telekomvärlden, inte bara på applikations- och kontrollplanen. Intel tror också på standardsystem på dataplansnivå, en nivå där telekomföretagen hittills inte behövt frukta någon större konkurrens.

Om man drar konsekvenserna fullt ut skulle det innebära att en telefonväxel eller annan telekomutrustning ”bara” blir en applikation som körs på en virtuell server. De resurser som behövs hyrs hos ett serverföretag och varierande belastning kan hanteras genom att dynamiskt köpa mer eller mindre serverkapacitet.

Programmerbart
Men för att klara pakethantering och signalbehandling räcker det inte med fler konventionella processorer och grafikprocessorer. Det krävs mer specialiserad hårdvara och det är en fördel att ha mer programmerbar hårdvara. Intel köpte redan 2013 Mindspeed, som en del av lösningen och förra året adderade man LSI Logic, för att kunna göra mera flexibla och optimerade system. Men fortfarande fattas en fullt ut programmerbar hårdvara.

Att utveckla allt från grunden är knappast ett alternativ, även om det vore möjligt. Det är betydligt snabbare att köpa ett företag som både har teknologi, personal och kunder. Här finns egentligen bara tre realistiska möjligheter – Xilinx, Altera och Achronix.

Intels process
Både Altera och Achronix har fördelen av att använda Intels senaste processteknologi. Altera använder Intels fabriker för sina nyaste och mest avancerade komponenter och Achronix använder Intel för alla komponenter. I bägge fallen handlar det om avancerade FinFET-processer. Xilinx har däremot en stark koppling till TSMC och samarbetar med TSMC också på de mest avancerade FinFET-processerna.

Vid en snabb titt kanske det verkar rimligare för Intel att försöka köpa Achronix, snarare än Altera. Men frågan är om inte Alteras större bredd och längre erfarenhet ändå gör Altera till ett bättre val. För Altera är det nog dessutom ett ganska bra val att hamna under ”Intel-paraplyet”, och slippa att konkurrera direkt med Xilinx.

Spekulationer
Allt det är så klart spekulationer och det kan mycket väl hända att affären rinner ut i sanden. Men jag blir inte ett dugg förvånad över ett köp och i så fall skulle FPGA-tekniken kunna få en betydligt mer framträdande roll hos Intel än många förväntar sig. Klart intressant.

Elektronik 2015
Det drar ihop sig på allvar till elektronikmässa igen. Om mindre än två veckor öppnar portarna till Elektronik 2015 i Göteborg (14-15 april).

Den här mässan är tänkt att gå vartannat år, efter starten för två år sedan. Den gången blev resultatet över förväntan och det mesta tyder på att mässan blir bra den här gången också. Göteborgsområdet är ”hett” och det lär komma besökare från ett betydligt större geografiskt område än så.

Elektronik i Norden finns förstås på plats och vi är bland annat medarrangör till första dagens frukostseminarium. Kaffebryggaren är också ständigt inkopplad, så det är bara att komma förbi för lite diskussion och en kopp kaffe.

Scouter
Och till slut – det verkar ha lugnat ner sig i turerna mellan Sverige och Saudiarabien. Efter vad som framstår som ett diplomatiskt lågvattenmärke från svensk sida steg kung Carl Gustav in för att gjuta olja på vattnet.

Media har fått tillgång till det brev som kungens skickade till sin motpart i Saudiarabien och alla verkar vara förvånade över att ett så allmänt hållet (innehållslöst) brev kan få en sådan effekt. Här har jag en hypotes, eller vi kanske skall kalla det en vild spekulation som passar bra just i dag.

För både vår kung och Saudiarabiens kung har höga positioner inom scoutrörelsen (det var mycket liv om det härom året). Bägge vet därför allt om att skriva med osynligt bläck (t ex citronsaft). Det vet inte vanliga journalister eller utrikesministrar.

En scout är alltid redo.

Leave a Reply