På tisdag avgörs Nokias framtid

Eller kanske är det snarare Microsofts framtid det handlar om. För Nokia lär nog klara sig bra i sin nya roll och det gör nog Finland och de finska telekomteknikerna också.

Det skulle faktiskt inte förvåna mig om Microsofts köp av Nokia Mobiles (som med all sannolikhet går igenom på tisdag) blir en positiv nystart för Finlands telekomindustri, oberoende av hur det går för Microsoft. Kunniga telekomtekniker växer sannerligen inte på träd och Nokiakollapsen gör det möjligt för företag både från öst (Japan/Kina) och väst (USA) att fånga upp kunnandet och snabbt etablera sig i Europa (Finland). Vi ser redan japanska Renesas på plats, men det finns säkerligen många fler som hoppas på en ytterst begränsad framgång för Microsoft.

Under fyra procent
Microsoft kan visserligen peka på fantastiska 156 procents tillväxt för Windows Phone det senaste året (källa IDC). Men vad hjälper det, när andelen sålda smarta telefoner med Windows Phone var futtiga 3,6 procent under tredje kvartalet (bara två procent Q3 2013). Android ligger på 81 procent och iOS på 12,9 procent.

Så eländigt är det faktiskt. Trots många års hårt arbete och trots att man lyckats få Nokia att gå över till Windows Phone har Microsoft inte lyckats komma över fyra procents marknadsandel av nyförsäljningen. Andelen Windows-telefoner ute hos användarna skall vi bara inte tala om.

Nåväl, under har hänt förr. Men för varje månad som går blir Windows Phone alltmer marginaliserad. Dessutom blir det allt svårare att konkurrera med Apple i högprissegmentet och med Android i lågprissegmentet.

För IDC-siffrorna baseras ju inte på pris, utan på volym. Apples nästan 34 miljoner telefoner ligger alla i högprissegmentet med en god vinstmarginal. Snittpriset för en iOS-telefon ligger enligt IDC på 635 dollar. De 211 mi1joner Android-telefonerna ligger spridda över alla segment, även om lågpristelefonerna naturligtvis står för en stor andel. Det gör å andra sidan inte så mycket, eftersom halvledare som är specialkonstruerade för Android säljs för närmast löjliga priser. Snittpriset för en Android-telefon ligger på 268 dollar.

Risken är ganska stor att Microsoft tvingas sälja dyra telefoner med låg marginal och det är sällan någon bra affär. Snittpriset för en Windows-telefon är idag 287 dollar, alltså i stort sett som för Android och långt under halva priset jämfört med Apple.

Vi får väl se om Microsoft lyckas vända Nokia Phone till framgång. Redan nu står Nokia för över 93 procent av de sålda Windows Phone-baserade telefonerna, så för Microsoft handlar det nog om att vinna eller försvinna på mobiltelefonmarknaden. Microsofts köp av Nokia lär dessutom knappast göra övriga mobiltelefontillverkare mer intresserade än idag av att licensiera Windows Phone.

Finland klarar sig
Men, hur det än går för Microsoft lär som sagt den finska telekomindustrin klara sig. Nokia har betalat utbildningen för massor av Linux-utvecklare, massor av grafikexperter och massor av konstruktörer som kan allt om mobiltelefonstandarder. Man har också betalat utvecklingen av Linux-versioner för mobiltelefoni (Maemo), grafikramverk (Qt) och väldigt mycket annat som är mer eller mindre öppet tillgängligt.

Med Microsofts köp lär det sista av Linux, Symbian och Qt försvinna ur det som hittills varit Nokia Mobile. Det mesta är som sagt öppet tillgängligt, men betydligt viktigare är att många tekniker lär blir relativt lätta att locka bort från företaget. De band som funnits med Nokia är knappast lika starka när ägaren heter Microsoft.

Det kommer att bli vansinnigt intressant att följa den här utvecklingen.

Leave a Reply