Inte bara i Silicon Valley

Hur i all världen kan man få idén att börja tillverka enkapseldatorer i Norge. Och att dessutom våga säga att företaget skall bli världsledande inom sitt område.

För att inte tala om hur man kan ha mage att lyckas.

Framåt halv nio i går kväll hittade äntligen Geir Førre en något så när ledig halvtimme, så vi kunde diskutera förra veckans stora nyhet. Försäljningen av Energy Micro till Silicon Labs var vid det laget ingen nyhet längre, men det fanns en del lösa trådar. Och så är det ju alltid lika intressant att prata med Geir Førre.

För visst har han lyckats åstadkomma märkliga saker. Försäljningen av Chipcon till Texas Instruments gav på sin tid eko i elektronikindustrin och sättet han startade Energy Micro på var också märkligt. Man skulle kunna säga att han bevisade att det som var möjligt i Silicon Valley också är möjligt i Norden.

På sätt och vis är det väl inget som skulle behöva bevisas. Det fanns gott om nordiska uppstartsföretag runt millennieskiftet och många av dem klarade sig bra (och en del gick käpprätt åt skogen). Ett problem är bara att den tidens överdrivet positiva rapportering förbyttes i en överdrivet negativ mediarapportering och idag betraktas företagsledare alltför ofta som skumraskfigurer.

Att gå mot strömmen
Men, utan framsynta företagsledare blir det inga framgångsrika företag. Och utan envisa företagsledare som vågar tro på sig själva blir också de mest tveksamma trender och prognoser sanningar. Det krävs mod för att våga gå mot strömmen.

Att dra igång ett företag som tillverkar enkapseldatorer är definitivt att gå mot strömmen. ”Alla” vet ju att den typen av verksamhet sköts bäst i Asien eller möjligen i USA. Men nu råkar det just i Norge finns en egendomlig ”mottrend” som skapades av personer som Vegard Wollan och Alf-Egil Bogen (AVR-processorn – 1992), eller Geir Førre, Sverre Dale Moen och Svein Tunheim (Chipcon – 1998). Och när något har motbevisats en eller ett par gånger kan en sanning plötsligt bli mycket mindre sann.

Geir Førre blir kvar
I den här mycket speciella norska elektronikhistorien finns en hel del lustigheter. Till exempel hur Alf-Egil Bogen, en av de två bakom AVR-arkitekturen, hamnade hos ARM-företaget Energy Micro. Men det kan vi alltid återkomma till vid ett senare tillfälle.

Just nu var i stället den stora och viktiga frågan huruvida Geir Førre blir kvar hos Energy Micro eller om han skulle ta sina pengar och hitta på något helt annat. Han äger ju trots allt ungefär en tredjedel av aktierna och en snabb huvudräkning landar någonstans på ett par tre hundra miljoner kronor. Väldigt mycket pengar.

Men, det blir ingen hängmatta för Geir Førre den här gången heller. I stället verkar det som om han skall bli kvar hos Silicon Labs bra mycket längre än vad han blev hos Texas Instruments. Redan den ”lilla detaljen” att Silicon Labs behåller Energy Micro-namnet (tvärtemot vad som först sades) tillsammans med Geir Førre visar att man värderar det som köpts.

Så vi får nog fortsätta att se kombinationen Energy Micro – Geir Førre ett bra tag till. Oberoende av vem som äger vem. Och det skall bli riktigt intressant.

Leave a Reply