Linuxspalten nr 12 2008

Torr, kall och gratis!

En laptop skall vara lätt, ha en bra skärm och fungera på batteri. Asus lilla vita EeePC-900 fyller en del av kraven, men inte alla. Efter att jag nu bytt ut operativsystemet som den levererades med, en anpassad version av Xandros, till Ubuntu 8.04 fungerar Eee:n lite bättre. Den stänger exempelvis av sig när man stänger locket, något jag raljerade om i min förra spalt.

Embeddedvärlden kan få en mängd nya ingenjörer i dem som nu arbetar med att anpassa Linux-kärnan och Ubuntu för små flashbaserade laptops. De har ett gemensamt mål – en strömsnål mjukvaruplattform. Det är bara att hoppas att en del av dessa konstruktörer även kommer till företag som arbetar med inbyggda system.

Experimentlustan får extra kraft när det går att skapa ny funktionalitet i kommersiella produkter genom att byta ut programvaran. Min Eee startar nu 10 sekunder snabbare efter bytet till Ubuntu, jag kan använda många av mina favoritprogram portabelt, jag kan glädjas åt att jag kan lägga till och dra ifrån efter eget huvud.

Som ett eko av mina egna tankar landar bidragen till höstens Embedded Conference Scandinavia på mitt bord. Många av bidragen handlar på mer än ett sätt om att just reducera och spara på effekt. I konferensens Linux-workshop, den 22 oktober, kommer fokus att vara hur man anpassar Linux för att minska på batterikraven. Anders Törnqvist från Enea presenterar sina bästa tips hur man ska tänka och från Ericsson Mobile Platforms kommer Stefan Persson att berätta varför EMP vill ha en öppen programmiljö och om de framgångar och motgångar hans team mött när de utvecklat en Linuxbaserad mobiltelefon.

Det är just nu häftigt att spara på strömmen. Låt oss hoppas att riktningen och tempot håller i sig. Jag spekulerar med mina vänner om vad tekniken förmår. En Atom-processor från Intel eller en Arm-kärna i 45 nm teknologi har potentialen att sitta i en laptop med en effektiv batteritid på en arbetsdag. Då skulle den vara ett bra alternativ för oss som vill arbeta mobilt. Den ska väga lätt, vara ”cool” och fungera på batteri!

Jo min Eee gör förvisso det, fungerar på batteri, men inte tillräckligt länge för att jag ska vara nöjd. Men friheten i att ha Ubuntu på EeePC-skärmen gör mig ändå glad. Programuppdateringarna är samma uppdateringar som på min vanliga desktop. Någon kanske undrar om Eee:n fortfarande fungerar med min 3G-dongle från Tele2? Plug and Play – bra nära, jag fick ladda upp en drivrutin för Huawei E220 modemet. Sedan har det fungerat utan bekymmer. Jo ett problem har jag, om inte modemet sitter i från kallstart vill inte drivrutinen initiera hårdvaran korrekt. En bug i systemet är det, men jag har lärt mig att komma ihåg att sätta i kontakten.

Köpte du en ny laptop i veckan? Räkna med att den rasar i pris. Jag önskar att det skulle att gälla strömförbrukningen också.

Churchill menade att Champagne ska vara torr, kall och gratis. Låt vara lite långsökt men kallt och gratis passar väl in i debatten om effekt och öppen källkod. Det torra får bli ett glas bubbel till helgen.

Leave a Reply