Vatten, cider och vindkraft
Det regnar och blåser och Magnus Hall, vd för Vattenfall försöker övertyga TV-journalisterna att vindkraft är bättre än kärnkraft. Det är inte svårt.
Men det finns positiva saker också. Inte minst har jag just tappat över 60 liter cider från damejeanner till tryckkärl. Det kanske kan göra vintern mera uthärdlig.
Allt har förstås inte varit en dans på rosor de senaste veckorna. En egendomlig doft på mitt hemmakontor (ett separat hus på tomten) fick mig att tro att katten hittat på något olämpligt eller lämnat en död råtta någonstans. Han brukar smita in framåt natten, trampa runt en stund på tangentbordet och göra alla de där normala kattiga sakerna.
Men det visade sig vara betydligt värre än så. En klämkoppling på en vattenledning hade fått för sig att börja läcka och när jag drog bort plastmattan (kork-och-plast) stod det klart att en fjärdedel av golvet, drygt 7 m², var totalförstört och luktade skunk.
Det var bara att plocka fram cirkelsåg, tigersåg, bräckjärn, stämjärn och slägga. Efter några timmar på fredagen såg kontoret ut som en krigszon och golv, isolering och blindbottnar låg och stank i en hög på gräsmattan. Eller rättare sagt, det genomblöta golvspånet låg och stank. Resten var mest bara vått. Nederdelen (60 cm) av innerväggarna till förrådet tvingades jag också såga bort och kasta. Som tur var har jag hjälpsamma söner, så det gick ändå ganska fort.
Inte så svårt
På lördagen blev det en tur till soptippen eller om det heter återvinningscentralen. Nej visst, det har ju bytt namn igen och heter numera kretsloppscentral. Jag skämtar inte.
Vi blev i alla fall av med skräpet/kretsloppsråvarorna och kunde ta vägen runt Byggmax för att köpa golvspån, isolering, reglar, asfaboard, byggplast gips och spackel. Det hela kostade knappt 2 000 kronor. Det var det värt.
Det är inte direkt raketteknologi att fixa ett golv, så när helgen var slut fanns faktiskt det mesta på plats. Aromen var borta också.
Varje gång jag gör ett jobb av den här typen funderar jag över hur det kan vara så fantastiskt dyrt att bygga moderna lägenheter. Vete fan hur dom bär sig åt.
Mos och must
Att riva golv är jobbigt. Då är det betydligt roligare att leka ”gröna vågare”. Sommarens och höstens äppelskörd har varit ganska otrolig och vi har producerat både äppelmos och äppelmust. Det blev lite drygt 100 kg äppelmos och hittills ca 90 liter äppelmust, som påbörjat sin resa mot att bli cider. Vi skall försöka göra en sista räd i grannskapet för att ta hand om de äpplen som fortfarande finns kvar på träden.
Musteri
Märkligt nog fungerar vårt hemmamusteri alldeles utmärkt. Förra året byggde jag en riktigt gedigen press av lite av varje som fanns i källaren. Som tur var fanns det gott om kraftiga 14 mm vagnsbultar från den gången då jag byggde en ny trappa (killarna på ByggOle frågade om jag skulle bygga en ångbåtsbrygga). Med en hydraulisk domkraft från Biltema (den stod också i källaren) som kan lyfta två ton blev trycket fullt tillräckligt.
Det största problemet är normalt sett att hacka upp äpplena i småbitar, men där fungerar min trettio år gamla tyska kvisthack alldeles utmärkt. Kombinationen kvisthack och hembyggd press ger en förträfflig kapacitet.
Så i helgen tappade jag över två damejeanner färdigjäst cider till trycktankar. Trycktankarna rymmer mer än damejeannerna, så det fick plats några liter inte fullt så färdigjäst cider också från en tredje damejeanne plus en skvätt socker. Om allt fungerar som tänkt borde det bli precis lagom kolsyrehalt i tankarna efter slutjäsningen. Vi får väl se framåt jul. Förhoppningsvis blir det dessutom ett par trycktankar till innan produktionen läggs ner.
Vind är bra för Vattenfall
Men tillbaka till verkligheten. Tidigare i dag hörde jag Magnus Hall, vd för Vattenfall, tala om företagets satsning på vindkraft. Den fungerar tydligen alldeles utmärkt och ger till och med lite vinst åt företaget. I SVT lyckades man vinkla det hela till att vindkraften snart skulle kunna ersätta all kärnkraft, men i radion klippte man Magnus Halls uttalanden lite försiktigare.
Helt klart är i alla fall att Vattenfall just nu inte har några som helst kärnkraftsplaner. Vattenfall satsar fullt ut på vindkraft. Det tycker Magnus Hall är bra för Vattenfall.
Inte bra för Sverige
Problemet är bara att det som är bra för Vattenfall inte nödvändigtvis är bra för Sverige. En annan nyhet i morse handlade om den allt större elbristen i Mälardalen och där hjälper inte vindkraften ett dugg. Fast det är förstås inte Vattenfalls problem.
Och här har vi egentligen pudelns kärna. Vattenfall är i och för sig statligt, men det är ett statligt företag och inte ett statligt verk. Målet är att göra vinst, inte att leverera el åt Sverige.
För Vattenfall kan det mycket väl vara en riktigt hyfsad affär att bygga och driva subventionerade vindkraftverk. Betydligt bättre än att driva beskattade kärnkraftverk, även om den mest bisarra kärnkraftsskatten, effektskatten på maximal effekt, slopades 2018.
Statliga Vattenfall kan alltså göra vinst genom att dra nytta av de stora statliga subventionerna som går till vindkraften. Det hela påminner väldigt mycket om Ebberöds bank.
Effektbalans
Men det blir ännu värre. Att, som SVT gjorde i kvällens inslag, sätta likhetstecken mellan producerad vindkraftsel och producerad kärnkraftsel är fullständig idioti. Det vet Magnus Hall också, men det är inte hans problem.
Vindkraften producerar el när det blåser och inget när det inte blåser. Därför kan inte vindkraften räknas in i effektbalansen. Dessutom varierar den producerade effekten med kubiken på vindhastigheten och gör vindkraften mer och mer hopplös i takt med att andelen växer. För att vindkraften skall vara användbar ”på riktigt” krävs effektlager och då ökar priset med flera kronor per kWh.
Så när experter jämför priset mellan kärnkraft och vindkraft skall man ha klart för sig att man inte ens jämför äpplen och päron. Det handlar snarare om äpplen och småsten. I ena fallet talar man om ett beskattat pris på en vara som levereras på rätt ställe när kunden vill ha den. I andra fallet handlar det om ett subventionerat pris på en vara som levereras på fel ställe när det passar leverantören.
Lite som PostNord faktiskt.
Filed under: Göte Fagerfjäll
Vilken perfekt slutkläm! 🙂
PostMord är ju som tågen i Sverige:
Det flesta kommer fram, men ingen vet bara riktigt när.
Dessutom skäms de aldrig…
Äpplen äpplen..
För länge sedan i mina mycket unga dar hade vi många äppelträd.
Ett år fick vi ett lastbilslass med äpplen, rätt mycket alltså.
De blev must, väldigt mycket must..
..och väldigt ofta till maten…
Sen dess hatar jag äppelmust!
Happy Halloween!
Hej Eric
Du skulle förstås ha kunnat göra cider av äppellasset, men tyvärr finns det nackdelar med att dricka gigantiska mängder cider också. Speciellt när man är mycket ung.
Aldrig får man vara riktigt glad.
Happy Halloween!
Jo – Kärnkraft är nog den vilktigast komponenten om vi skall bli helt fossilfria.
Sverige använders 176 TWh fossilenergi per är vad jag kan hitta. Då behövs 24 st (En GW verk) för att tillverka motsvarande energi. Kostnad 500 Miljarder (antaget 20 Mljarder/st) eller 5% av BNP i 2,5 år. Om vi tilllåter oss använda spillvärmen från kärnkraften borde vi kunna minska behovet – att skicka ut varmvatten i sjön är rätt bortkastat !
Sedan kommer problemet att få denna energi till den plats där den behövs, oftast enkelt om det är en stationär plats annars lite klurigare krävs lite innovationer typ batterier / väte celler.
Samma kalkyl med solceller ger 0,4% av Sveriges yta måste täckas med solceller, kostnad 1760 Miljarder eller 5% av BNP i 8 år. (Antaget 1000 SEK per m2) Men här har man, som du väl beskriver, ett lagringproblem som i dagsläget inte är löst för denna storskaliga av lagring av energi.
Denna omställning vi och övriga i världen håller på med nu är närmast löjeveckande: på tok för lite, vissa viktiga områden är förbjudna och den leds främs av gröna romantiker,
Vattenfall kanske missat det där med att sätta kunden i centrum, de vill att kunden ska vara i Vattenfalls centrum där de kan tjäna mest pengar.
Polska energiministern verkar ha fattat det inte politiker i tex V, MP, S och C fattar. Intressant att nån förstår att ett energilager kan vara i form av ett kärnkraftverk. http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Poland-needs-nuclear-power,-explains-energy-minist
Underhållande och klarsynt, som vanligt, Göte.
Efter att ha åtgärdat din malör ställde du dig frågan varför det är så fantastiskt dyrt att bygga moderna lägenheter?
Svaret är att det inte är så mycket dyrare i Sverige än annorstädes i Europa. Varför skulle det vara det?
Du blandar dock ihop byggkostnader med byggpriser.
Byggkostnaderna gör man allt för att pressa, medan byggpriserna sätts av banken: Det vill säga man tar ut så höga priser som bankerna är villiga att låna ut till. Och bankerna är villiga…
https://www.expressen.se/dinapengar/bostad/experter-varnar-se-upp-for-skraphus/
Hej Rafael
Det finns väl tyvärr alltför många incitament för att bygga dyrt och alltför få för att bygga billigt. Det är ont om byggbara tomter (i Sverige!), det är dyrt att koppla in VA och fjärrvärme och de som bygger är inte ett dugg intresserade av låga priser. Inte bra.
Ändå är det inte särskilt dyrt att bygga och det är lättare än någonsin. Regelvirke, isolering, takmaterial, golvmaterial – allt tillverkas industriellt med extrem precision och till anständiga priser. Det är ”skitenkelt” att bygga välisolerade hus och att slå upp plana och brandsäkra innerväggar och tak. För att inte tala om golvmaterial och köksutrustning.
När jag byggde mitt hemmakontor för 25 år sedan gjorde jag nästan allt själv (min äldsta son fick köra singel). Huset är lite drygt 30 m² och det hela gick löst på ungefär 30 000 kronor. Det skulle faktiskt inte ha blivit så ruskigt mycket dyrare idag.
Och det är definitivt inte något skräphus.
/göte
Hej igen, Göte.
Det ligger mycket i det du säger, men som flerbostadshus byggs idag är de kostnaderna inte heller särskilt höga. Trångt, högt och komprimerat.
Fjärran vore det mig att antyda att du skulle bygga skräp. Länken till artikeln lade jag med för att belysa problemet med att vissa företag som specialiserat sig på spekulationsbyggda borätter satt i system att bygga så billigt som möjligt. Det som utlovas i de glättade prospekt som folk lockas att köpa på är inte vatten värt, så länge den av byggaren själv tillsatta interimsstyrelsen godkänt det nya utförandet. Jag har sett förfärande exempel på resultatet.
https://www.expressen.se/debatt/de-som-inte-sjunger-med-i-klimatkoren-brannmarks/
Precis, och bland vanligt folk är många ungefär likadana (se kommentarerna till nedanstående länk). https://www.nyteknik.se/opinion/avveckla-kolkraften-inte-karnkraften-6937797
Länken ovan (den till Ny Teknik) gav ju ingen uppbygglig läsning. Den där Berra verkar vara ett riktigt sänke. Är det såna som kallas troll?
Åsikterna vacklar och mest verkar han vara ute för att retas med övriga deltagare. Meningsbyggnad, stavning och övrigt som vanliga människor brukar behärska i vuxen ålder är ju inte heller imponerande.
Skönt att vi har få berror här. Tanke: heter det kanske (b)error?
Känns som ett troll ja och enligt en annan kommentar (Micke HP) så har Berra hållit på likadant i över 10 år. Förundrande ihärdig och ständigt felaktig verkar det som.