Ständigt denne Bödvardsson

Senaste veckan har dominerats av askmolnet från Island och på alla TV-kanaler står seismologen Reynir Bödvardsson som en styrkepelare. Det måste kännas bra för TV-producenter att alltid veta vem man skall ringa (märkligt nog har ännu inte Mats Knutsson presenterats som seismologisk expert – men det kommer nog).

Nåväl, den här gången verkar i alla fall inte elektronikindustrin vara särskilt hårt utsatt. Annars får man ibland en känsla av att halvledarproduktion på något egendomligt sätt dras mot områden som är jordbävningshotade eller ligger i närheten av vulkaner. Senast var det tsunamin utanför Sendai och alla går vi väl och hoppas att San Andreasförkastningen i Kalifornien skall hålla sig stilla. Och vi som kommer ihåg vulkanen Mount Saint Helens explosion 1980 minns hur en halvledarfabrik ser ut (och fungerar) efter några decimeter vulkanaska (den gången var det Intel som drabbades).

Det senaste askmolnet fungerar i alla fall som en nyttig påminnelse om hur utsatt vår moderna infrastruktur är. Det är svårt att föreställa sig moderna produktionsflöden utan flygtransporter. Förhoppningsvis slipper vi testa om det går.

Den största nyheten idag inom halvledarindustrin är förstås Freescales börsintroduktion. Att något skulle hända var väl ganska klart, men efter National Semiconductors försäljning till Texas Instruments lutade många åt att det skulle bli en försäljning också för Freescale.

Men, det blir alltså en börsintroduktion i stället och om den går bra kan det förhoppningsvis bli positivt för halvledarindustrin. Vi kanske skall akta oss för att ta ut för mycket i förskott, men visst är det bra för branschen med ett starkt och fristående Freescale, även om det är långt kvar till en värdering i närheten av den som gjordes för fem år sedan.

Med lite tur kanske de två senaste börsintroduktionerna, Freescale och Transmode, kan peka på en fortsatt positiv utveckling både för halvledarindustrin och för telekomindustrin. Vi får väl se.

Annars är det lite svårt att hålla tankarna koncentrerade på elektronikindustrin. Jag sitter just nu under vårt gigantiska gamla kastanjeträd och lyssnar på surret från något tusental humlor. Det är nästan öronbedövande och fullständigt fantastiskt. Dessutom är det full betalning för allt arbete vi hade med att kratta löv tidigt i våras. Och jag lovar – ett jättelikt kastanjeträd genererar fantastiska mängder löv.

Det är alltså försommar och så vackert som det bara kan vara i Sverige så här års (lite chauvinistisk får man väl ändå lov att vara). Och för en gångs skull tänkte jag låta bli att åka till DAC-konferensen i USA. De senaste dryga tjugo åren har jag annars ägnat början av juni åt EDA-industrin. I år får det bli telefonkonferenser i stället. Och telefonkonferenser fungerar alldeles utmärkt i hammocken under kastanjeträdet.

Leave a Reply