Om struntprat
”Jag föredrar avgjort Nicolai Gedda framför AIK” skrev Tage Danielsson 1966 i sin utmärkta bok Grallimatik (kapitlet Jämförelsestrunt). Gårdagens DN Debatt verkade ha samma upplägg, men utan ironin.
Jag syftar alltså på den SIFO-mätning om åtgärder mot arbetslöshet som Socialdemokraterna beställt och publicerat. Där visar man med eftertryck att svenska folket anser att yrkesutbildning är bättre än högre avgift i A-kassan och att samverkan mellan politik och näringsliv är bättre än avskaffad förmögenhetsskatt. Problemet är bara att de olika åtgärderna i stort sett inte har något med varandra att göra. Man kan lika gärna jämföra en operasångare och ett fotbollslag.
För vem skulle väl påstå att yrkesutbildning är dåligt eller att politiker och näringsliv inte skall samverka? Eller för den delen att små företag inte bör få riskkapitalstöd. De olika frågorna står inte mot varandra och hela upplägget luktar bara demagogi.
Grallimatik är visserligen en mer än fyrtio år gammal bok, men den kan fortfarande rekommenderas som ett grundläggande vaccin mot struntprat. Där finns allt från struntböjning av verb (Jag anser, du påstår, han/hon har fått för sig) till politikerstrunt (Vi vet ju att högerns väljare i genomsnitt har högre inkomster än de andra. Finge vi allas röster skulle vi kunna nå vårt slutliga mål: alla medborgare skulle få högre inkomster än de andra).
Om man dessutom är noggrann i sina Simpson-studier (vardagar klockan åtta i kanal 6) minskar risken ytterligare för att acceptera politiskt och annat struntprat.
Men från struntprat till intressant teknik. Grafikföretaget The Astonishing Tribe (TAT) i Malmö har enligt DN fått i uppgift att göra grafikgränssnittet till Googles mobilsatsning. Företaget har tidigare bland annat arbetat med Sony Ericssons mobiltelefoner.
Grundarna av Tat lärde sig som tonåringar att göra grafik med minimala resurser. De tävlade om att göra den häftigaste grafiken på de på den tiden kraftigt begränsade hemdatorerna. Ett antal år senare insåg de att deras kunskaper plötsligt var extremt efterfrågade av mobiltelefontillverkarna, där både processorresurser och batteriresurser begränsar.
Förhoppningsvis är det här något som sprider sig till andra områden än grafik. De senaste årens snabba tillväxt i datorresurser har lett till extremt slösaktiga program. Att konvertera dem tillbaka till små och strömsnåla plattformar kommer inte att bli lätt. Däremot inser säkert alla att det går att ta fram kompakta och energisnåla tillämpningar om bara begränsningarna finns från början. Ingenjörer levererar alltid bäst resultat när begränsningarna är stenhårda.
Filed under: Göte Fagerfjäll