Rökridåer i energipolitiken
”De höga elpriserna nu beror inte på för lite vindkraft utan för lite vind”. Det skrev Gunnar Hökmark häromdagen (på X) och det hade han naturligtvis alldeles rätt i. Det hjälper inte att bygga vindkraft för att få el när det inte blåser. Men i dagens energidebatt hävdar ändå media, vänsterpolitiker och hållbarhetsexperter att mer vindkraft är lösningen på de problem som vindkraften skapat. Så det kanske kan vara läge att försöka vifta undan rökridåerna och fundera över varför så många sprider så uppenbart tvivelaktiga ”sanningar” och varför de är så ovilliga att analysera vad som hänt.
Den som följer energidebatten idag kan lätt komma till slutsatsen att det hela är extremt svårt att förstå. Problemen är otaliga och det finns många olika (och komplicerade) lösningar till dem.
Men så ser det faktiskt inte ut i verkligheten. Orsaken till dagens kaos är att man medvetet har förstört något som fungerade alldeles utmärkt och ersatt det med något som inte fungerar. De rökridåer som läggs ut från olika håll går mest ut på att dölja vilka som är ansvariga och på att försöka bevisa varför det som visat sig vara dåligt ändå är bra.
Nu vänder vi blad
Huvudproblemet är att så många vid det här laget har investerat både pengar och karriärer i något som inte fungerar. Politiker, media, företag och forskning har alla övertygat varandra om en ”väg framåt” som de flesta nog innerst inne vet är dålig, dyr och till och med omöjlig. Försöken att rädda den inslagna vägen blir allt mer krystade. Men – som sagt – att erkänna misstagen och backa tillbaka till det som faktiskt fungerade vore att erkänna ett gigantiskt misstag.
Det här är också orsaken till att så många är så ovilliga att diskutera vad som har hänt. Misstagen är så monumentala och delas av så många att det är bättre att ”vända blad” och låtsas som om det som hänt hade naturliga och ”historiskt nödvändiga” skäl.
Mera vindkraft
Efter den senaste elprischocken för en dryg vecka sedan blev det förnyad fart på energidebatten. Socialdemokraterna och nästan all media gick ut i kampen för subventionerad utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Man argumenterade också hårt för ändrade elområden och ändrade regler för handla med el.
Regeringens förslag till ny utbyggd kärnkraft har samtidigt sablats ner. Det blir alldeles för dyrt och är alldeles för orättvist mot sol och vind. Alla kraftslag måste behandlas likvärdigt hävdar man.
Det är som om alla dyrköpta erfarenheter från de senaste åren är bortglömda. Mera vindkraft skall på något magiskt sätt ge el när det inte blåser. Fler solpaneler skall ge el när solen inte lyser. Elöverskott på sommaren skall på något sätt sparas och användas när vinterkylan biter. Men det har inte fungerat hittills och kommer knappast att fungera i framtiden heller.
Systemet fungerade otroligt bra
Hur skall vi då stabilisera elnätet och priserna utan att släppa ut en massa koldioxid? Det är faktiskt inte särskilt svårt. Sverige skiljer sig ju från de flesta andra länder genom att vi redan har gjort hela jobbet en gång. När andra länder baserade sin elförsörjning på kol byggde vi upp ett helt nytt system med en kombination av vattenkraft och kärnkraft.
Det fascinerande med det här bygget var att det fungerade så bra, trots att det var såpass komplicerat. Redan vattenkraftutbyggnaden under första halvan av nittonhundratalet var en ganska fantastisk historia och bygget av de stora stamnäten var inte mindre imponerande. Efter de storverken var det kanske inte så märkligt att vi kunde utveckla och bygga en lång rad egna kärnkraftsreaktorer på rekordtid. Parallellt med reaktorerna byggdes ett oljebaserat backupsystem i flera nivåer för att klara alla tänkbara eventualiteter inklusive storskaligt krig.
I början av sjuttiotalet var vattenkraften färdigutbyggd och i början av åttiotalet var kärnkraften färdigutbyggd. Då gav tolv moderna reaktorer stabil baskraft åt södra Sverige samtidigt som vattenkraften fungerade som både baskraft och reglerkraft. Kombinationen var närmast perfekt och helt fossilfri. Inget annat land i världen har lyckats bygga något liknande.
Stabil och billig el
I slutet av åttiotalet energisystemet färdigbyggt och det var dags för Sveriges stora omställning. Både industri och bostäder kunde skifta över från fossila bränslen till fossilfri el. Räknat per invånare hade vi tillgång till dubbelt så mycket el som andra länder så övergången var fullständigt möjlig. Vi hade också den höga stabilitet och de låga priser som behövdes. Vi hade lyckats genomföra något ganska fantastiskt.
Så här kunde vi ha haft det idag också. Eller rättare sagt – vi skulle kunna ha haft det ännu bättre. De tolv reaktorer som byggdes på rekordtid var alla möjliga att uppgradera till högre effekt och genom att efter hand bygga ytterligare några stycken hade vi enkelt kunnat expandera den energiintensiva industrin i stället för att exportera den till Kina.
Till och med om vi valt att inte göra något alls skulle vi ha haft det bra. De tolv befintliga reaktorerna byggdes visserligen med en beräknad ekonomisk och teknisk livslängd på bara fyrtio eller fyrtiofem år men verkligheten visade sig snabbt vara mycket bättre än så. Att livstidsförlänga upp till sjuttio eller åttio år är helt oproblematiskt och den verkliga ekonomiska och tekniska livslängden ser snarare ut att vara hundra år. Med bara vanligt årligt underhåll och då och då en lite större genomgång hade vi kunnat ha gott om stabil och billig el åtminstone fram till 2070.
Vid varje livstidsförlängning eller större genomgång har man som sagt möjlighet att öka reaktorns effekt. Störst ökning har hittills genomförts i O3-reaktorn i Oskarshamn. Den startade med 1 055 MW, men ger numera 1 450 MW, en ökning med över 37 procent. Om alla de tolv reaktorerna fått vara kvar skulle de idag ha gett minst 11 250 MW och förmodligen ytterligare tio eller tjugo procent.
Utan att göra något speciellt borde vi med andra ord ha haft en stabil årsproduktion från kärnkraften runt 90 TWh. Tillsammans med 70 TWh från vattenkraften och 15 TWh från kraftvärmeverken blir det 175 TWh, vilket är 40 TWh mer än nuvarande elkonsumtion och 25 TWh mer än elkonsumtionen år 2000. Med andra ord – tillräcklig marginal för att ha låga elpriser i Sverige och ändå sälja el dyrt till grannländerna när deras vindkraftverk inte producerar.
Galna beslut
Så här i efterskott framstår sjuttio- och åttiotalets politiska kamp om kärnkraften som ytterst märklig. Trots olyckorna i Tjernobyl och Fukushima (som inte var möjliga i Sverige) är kärnkraften den säkraste formen av elproduktion som existerar. Den är också den i särklass mest miljövänliga, med minimala ingrepp i naturen och obefintliga utsläpp av koldioxid och svavel. Lagringen av det radioaktiva avfallet hanteras med en noggrannhet som toppar allt.
Så här efter femtio år borde vi alltså vara hyfsat överens om att kärnkraften är en fullständigt rimlig och miljövänlig energikälla med hög säkerhet och extremt hög tillgänglighet.
Vi borde också vara hyfsat överens om att nittonhundratalets svenska energiutbyggnad var en lysande framgång och något som både vi och övriga världen borde använda som modell för ett säkert och stabilt energisystem.
Men märkligt nog ligger fortfarande nästan alla krypskyttar från sjuttiotalet kvar i sina skyttegravar. De är inte särskilt många – det var de inte på den tiden heller – men de har extremt bra positioner för att driva sin kamp. De kämpar numera sällan med fakta utan med rökridåer. Och de är mycket framgångsrika.
Sverige ledde
I många länder hade inte kärnkraften hunnit byggas ut i någon större omfattning när kärnkraftsmotståndet tog fart på sjuttio- och åttiotalet. I till exempel Danmark lyckades man tidigt sätta stopp för alla utbyggnadsplaner. Då var ändå Niels Bohr en av de stora föregångarna och kärnforskningen i Danmark var framstående.
I Västeuropa var det egentligen bara Sverige och Frankrike som hunnit bygga ut kärnkraften ”på allvar”. Räknat som andel av elproduktionen var (och är) Frankrike störst med kärnkraften som helt dominerande elkraftkälla. Räknat i kärnkraftsproduktion per invånare var däremot Sverige länge störst i både Västeuropa och världen.
Sverige hade visserligen ”bara” drygt 50 procent kärnkraft (resten vattenkraft) men eftersom svensk industri gjorde sin gröna omställning redan på åttiotalet krävdes stora mängder el. 1991 toppade Sverige med 8,6 MWh kärnkraftsel per invånare och år. Det var mer än vad de flesta andra länder producerade totalt.
Idag är faktiskt Finland etta i världen vad gäller kärnkraft per invånare. Deras 6,1 MWh per invånare är i och för sig långt från de 8,6 MWh per invånare som Sverige producerade 1991, men långt över de 4,4 MWh som Sverige producerar idag. Sverige har numera bara en tredjeplats.
Vindkraften tog över
På nittiotalet bromsade de flesta länder sina kärnkraftsplaner och fortsatte i stället att bygga kolkraftverk. Antikärnkraftsrörelsen talade visserligen om vindkraft men det tog lång tid innan den fick någon mätbar andel av elproduktionen.
I början var det framför allt Danmark som byggde vindkraft i stor skala. Det kunde man göra eftersom halva Danmark ur en elsynvinkel var (och är) en del av Tyskland medan andra halvan var (och är) en del av Sverige. Danmark har aldrig behövt skapa ett eget stabilt elsystem.
Men efter hand byggde allt fler länder vindkraftverk och dessutom installerades en ökande mängd solpaneler. Världen fick den hårda vägen lära sig skillnaden mellan stabil och intermittent elproduktion. Det blev en dyr lektion.
Grundproblemet är ju, som vid det här laget alla borde veta, att el måste produceras i samma ögonblick som den konsumeras. Den måste också produceras på rätt ställe eftersom inget land har råd att bygga ett elnät som kan transportera elen från valfritt ställe till valfritt ställe.
Så länge elen från vindkraft och solpaneler bara var en mycket liten del av totalproduktionen gick det här att hantera. Men för några år sedan började systemen ”balla ur” på allvar. Alla tekniker visste i och för sig att elproduktionen från ett vindkraftverk varierar med kubiken på vindhastigheten men att se den här effekten i verkligheten blev en mycket otrevlig överraskning för alla andra.
Effektvariationer
Vindkraftproducenterna brukar tala om installerad effekt och elutbyte över året. Förvånansvärt länge förstod inte media och politiker ens den skillnaden. Man jämförde ”rakt av” installerad effekt för kol- eller kärnkraftsanläggningar med installerad effekt för vindkraftsanläggningar.
Det här gjorde att vindkraften framstod som fyra till fem gånger bättre än vad som gällde i verkligheten. Ett kärnkraftverk körs ju nästan hela tiden i full effekt medan en vindkraftsanläggning i genomsnitt knappast ger mer än 20 procent av installerad effekt. Den genomsnittliga årsproduktionen av energi blir då en en femtedel för vindkraften.
Men det är faktiskt mycket värre än så. Årsgenomsnitt är användbara mätetal vid stabil elproduktion men nästan helt meningslösa för vindkraft och solel. En vindkraftsanläggning kan mycket väl producera 90 procent av installerad effekt ena dagen och två procent av installerad effekt nästa dag. Så var det faktiskt för bara en vecka sedan.
I takt med att vindkraften byggs ut blir en allt större del av produktionen oanvändbar. Redan idag måste stora delar av vindkraftsproduktionen ”kastas bort” när det blåser mycket. Det här är något som inte återspeglas av de uppmätta årsgenomsnitten.
Ta till exempel Danmark, som har byggt ut sin vindkraft med en installerad effekt som är ungefär 50 procent högre än normalbehovet för landet. När det blåser kraftigt måste uppåt hälften av elen gå på export till låga eller negativa priser (det går inte att enbart köra på vindkraft).
Men när det inte blåser alls (som i förra veckan) måste all el produceras på annat sätt eller importeras. Här har som sagt Danmark fördelen av att vara tätt kopplat till Sverige och Tyskland. Annars skulle det danska elsystemet braka samman väldigt ofta. Men dyrt blir det.
Helt klart är i alla fall att all vindkraft måste ha en hundraprocentig backup från planerbara energikällor som kol- eller gaskraft. En del kan också hanteras via import från grannländer som har överskott på planerbar el. Det gäller också att hitta metoder att bli av med överproduktion, något som inte är så enkelt. Det kan handla om att betala vindkraftsföretag för att stänga av sin produktion (så gör vi i Sverige) eller att betala konsumenter eller grannländer för att ta hand om el. I princip kan en användare få betalt för att ha en jättelik doppvärmare i närmaste sjö.
Stora prissvängningar
Att inte ha kontroll över produktionen innebär att prissvängningarna blir stora. Med traditionell elproduktion (kärnkraft, vattenkraft, kol eller gas) är det ”bara” att anpassa produktionen efter förbrukningen (det är svårt nog) och på det sättet hålla en jämn nätfrekvens och ett hyfsat jämnt pris.
Men till och med en ganska liten mängd intermittent och oplanerbar elproduktion ställer till ett ”levande helvete” i elsystemet. Det har vi fått se de senaste åren med priser som varierat från en bra bit under noll till uppåt tio kronor per kWh. Tekniskt sett handlar det om att använda prisverktyget för att undvika kollaps i elsystemet. När priset är extremt lågt eller extremt högt vet vi att katastrofen ligger ”runt hörnet”.
Tyskland är förmodligen närmast avgrunden. De har stängt ner sin kärnkraft och de har lovat att stänga ner sin kolkraft. I stället har man byggt massor av vindkraft och betalt otroligt mycket pengar för att få invånarna att installera solpaneler.
Vid det här laget har man faktiskt installerat sol- och vindkraft med en installerad effekt av mer än dubbla normalförbrukningen. Det kanske låter bra, men det innebär att nätet blir vansinnigt svajigt. Som tur är finns kol- och gaskraftverk som kan täcka uppåt 70 procent av förbrukningen men tanken är att det mesta av den produktionen skall stängas ner.
Förra veckans ”dunkelflaute” (period med vindstilla och moln) blev en pärs både för Tyskland och för Tysklands grannländer. Det klarade sig den gången, men att ansvara för elnätet i Tyskland innebär numera att gå från katastrofläge till katastrofläge. Om politikerna håller sitt löfte och stänger kolkraften brakar sannolikt hela systemet ihop. Enda ”hoppet” är förmodligen att industrin fortsätter att flytta ur landet. De senaste årens förslag om att bygga massor av ”naturgaseldade vätgaskraftverk” ser just nu ut att inte bli av inom överskådlig tid.
Vad skall vi välja?
Sverige har gått från att vara överlägset ”bäst i klassen” till att ha ett elsystem med mycket stora problem. Kanske inte lika stora som en del andra länder men stora nog.
”Märkligt nog” korrelerar de ökade problemen på ett utmärkt sätt med den stegvisa nedläggningen av kärnkraften. Störst effekt fick de senaste fyra nedläggningarna med de två nedlagda reaktorerna i Ringhals som mest uppenbara katastrofer.
Var står vi då idag? Skall vi bygga nya kärnkraftsreaktorer och i praktiken erkänna att allt som gjorts från åttiotalet och framåt varit ett katastrofalt misslyckande?
Eller skall vi följa Tysklands väg (som de inte längre själva förespråkar) och satsa på ännu mer vindkraft kombinerat med gasturbindrivna kraftverk. Sådana kraftverk har vi för övrigt haft som ”sista backup” sedan sjuttiotalet.
Förslaget om att snabbt bygga massor av havsbaserad vindkraft är i alla fall mest bara korkat. Vi har redan för mycket vindkraft när det blåser och vi blir inte hjälpta av mer vindkraft när det inte blåser. Samma sak gäller solenergi. Vi har redan för mycket av den varan på sommaren när det är vackert väder. På vintern hjälper inga solpaneler.
Det stora problemet är snarare vad vi skall göra med all vindkraft och solenergi om vi väljer att bygga kärnkraft igen. Den största fördelen med kärnkraft är ju att den ger konstant och stabil elproduktion till en mycket låg rörlig kostnad. Om vi bygger kärnkraft så att vi klarar hela energiförsörjningen en kall och vindstilla vinterdag (vilket är det logiska) blir därför större delen av vindkraften fullständigt meningslös.
Det var den i och för sig tidigare också men då byggdes vindkraften främst för att sabotera kärnkraften och tvinga fram en nedläggning. Genom att bygga vindkraft kunde man trycka ner elpriserna och tvinga elproducenterna att köra kärnkraftsreaktorerna på reducerad effekt. Det kombinerades med en kraftigt höjd effektskatt som blev extra ”giftig” eftersom den inte beräknades på den mängd el som faktiskt producerades utan i stället på reaktorns maximala termiska effekt. En effektskatt på ca 2,4 öre per kWh (från 2015) innebar alltså i bästa fall en skatt på ca 7,7 öre per kWh (termisk effekt är ca tre gånger så hög som utgående elektrisk effekt) och mycket mer än så om man tvingades reducera effekten. Att köra reaktorn på halv effekt innebar en skatt på drygt 15 öre pr kWh och vid kvarts effekt blev skatten 30 öre per kWh. Att stänga ner reaktorn temporärt innebar en ”oändlig skatt” per kWh.
De artificiellt låga elpriserna innebar förstås att vindkraften gick med brakförlust (det gör den idag också) men det spelade i sammanhanget ingen roll. Målet var att få bort kärnkraften.
Mäktiga fiender
Ur övergripande teknisk och/eller ekonomisk synvinkel är det inte svårt att se vad som bör göras eller vad man borde ha gjort. Kärnkraften är överlägsen som stabil och fossilfri energikälla och det var naturligtvis idiotiskt att lägga ner några reaktorer över huvud taget. Att ersätta med nya reaktorer är ändå relativt lätt eftersom det redan finns kompletta elnät på rätt ställe.
Att bygga nya reaktorer tar visserligen tid, men inte längre tid än att bygga havsbaserad vindkraft (som dessutom inte löser problemen). För att klara byggtiden blir det förmodligen i vilket fall som helst nödvändigt att temporärt bygga ett antal gasturbindrivna kraftverk, pressa mer elproduktion ur fjärrvärmeverken och köra de fossilbaserade kraftverken i Karlshamn, Malmö och Stockholm (och kanske Stenungsund).
Och varför sätter man då inte i gång? Tja motståndet är stort och mäktigt:
* De politiker som såg till att halva kärnkraften lades ner vill inte framstå som fullständiga idioter. Socialdemokraterna skulle möjligen ändå kunna tänka sig att stödja kärnkraften om det inte vore för Miljöpartiet (och Centerpartiet). För S är makten alltid viktigast.
* De energiföretag som ”lurats” att satsa på vindkraft i stor skala vill inte se sina investeringar rinna ut i sanden. De är fullt medvetna om att all utbyggnad av vindkraft upphör om kärnkraften byggs.
* Hela forskningsvärlden är sedan 25 år totalt inriktad på vindkraft och solenergi. Energimyndigheten, som hanterar alla statliga pengar till forskningen, skapades 1998 för att sköta omställningen från kärnkraft till sol och vind. Vid det här laget är de flesta akademiska positioner fyllda med kärnkraftsmotståndare.
* Alla ”normala” media (TV, radio och tidningar) är gediget kärnkraftsfientliga. Så har det varit sedan sjuttiotalet.
Så det är inte så konstigt att vi ser massor av rökridåer och krypskyttar. Men skillnaden mot hur det var för tio år sedan är ändå stor. På den tiden hade nästan alla kärnkraftsförespråkare gett upp. Idag inser de flesta att kärnkraften är nödvändig. Men som sagt – motståndet är stort och motståndarna är väl placerade.
Filed under: Göte Fagerfjäll
Har inget att invända mot det du skriver. Men hur skall vi kunna få en saklig och konstruktiv samhällsdebatt i energifrågor då en så grundläggande bildning, med allt för få undantag, saknas hos våra politiker och journalister som att förstå skillnaden mellan effekt och energi samt hur dessa begrepp förhåller sig till varandra?
Det är så sorgligt att vi i efterhand den hårda vägen måste lära oss det som med rimliga kompetenskrav på beslutsfattarna borde kunna förutsetts i förhand och därför kunna förhindrats. Det vi ser nu är som man sa förr i tiden, ”bränt barn skyr elden”. Nu är det dock inte barn som ”bränner sig” utan vuxna personer på höga maktpositioner som gör det.
Det sitter säkert långt inne men det som behövs är en blocköverskridande lösning mellan de större partierna som stänger ute från inflytande små fanatiska fantasipartier med vågmästarroll. Går inte det är det kört.
En blocköverskridande lösning förutsätter en uppgörelse med Socialdemokraterna och det är meningslöst som det ser ut just nu. Det räcker att läsa dagens ledare i Aftonbladet där Anders Lindberg (Husbondens Röst) hävdar att alla problem beror på att det inte byggs tillräckligt mycket vindkraft och att kärnkraften är ett ”olönsamt planekonomiskt megaexperiment som mest liknar dammbyggen i DDR. Han försöker till och med att bevisa att kärnkraften aldrig varit särskilt lönsam eftersom ”inga privata aktörer ville investera i kärnkraft trots att detta blivit tillåtet 2009”.
Man kan naturligtvis skratta åt Anders Lindbergs rökridåer men man får aldrig glömma att hans ledare i Aftonbladet normalt sett uttrycker precis det som Partiet tycker och vill. Att Lindberg (och Partiet) sedan kan vända på en femöring (NATO, kriminaliteten, invandringen etc) visar bara att Socialdemokraterna kan byta åsikt om de tvingas till det.
Vi måste alltså dra slutsatsen att alla försök att samtala och komma överens med Socialdemokraterna i energifrågan är meningslösa just nu. De kommer bara att obstruera och försöka försena alla försök att bygga kärnkraft.
Om Socialdemokraterna däremot ställs inför fullbordat faktum och det finns en reell kostnad (ekonomisk och politisk) i att avbryta projektet hamnar frågan i ett annat läge. Då kan S mycket väl vända på en femöring och sedan som vanligt hävda att man tyckt så här hela tiden.
På tal om ”olönsam kärnkraft” påpekar förresten Magnus Henreksen idag i en ny intervju med Epoch Times (https://www.youtube.com/watch?v=Ex5t3_qWW1I) att de i förtid nedlagda reaktorerna innebär en utebliven inkomst för ägarna på uppskattningsvis 40 öre per kWh. Det handlar alltså om ca 1,5 miljoner kronor per timme eller 13 miljarder per år. Inga småpengar direkt.
Det är också värt att påpeka att införandet av de svenska elområdena var en direkt följd av nedläggningen av Barsebäckreaktorerna. Danmark ville inte att den följande elbristen i södra Sverige skulle spilla över på Danmark via minskad elexport. De krävde därför i EU att Sverige skulle tvingas införa elområden. Och som vanligt i förhandlingar mellan Danmark och Sverige så vann Danmark.
En lustig detalj när det gäller Anders Lindberg och kärnkraften är förresten att hans ledare i dagens Aftonbladet i morse gjorde en jämförelse mellan kärnkraften och Northvolt – något som nu har ändrats (jag läser tidningen på datorn via Readly). Nu finns inte längre ett ord om Northvolt. Gissningsvis hade väl ”His Master” något att invända. Undrar vad som sägs i den tryckta upplagan?
/göte
Tyvärr är det nog bara att inse att det är kört. Detta när politiker och personer inom offentlig förvaltning inte har en tillstymmelse till logisk tankeverksamhet och inte kan tänka i flera steg. Det senaste exemplet är ”Millennium” i Västra Götaland.
Ja, Millennium är verkligen ett skräckexempel. Fast tyvärr ett skräckexempel bland väldigt många andra skräckexempel.
Det ser i alla fall ut som om vi kan glömma de flesta av de gröna ”Titanic”-projekten. Till och med de mest devota politikerna (och journalisterna) verkar nu ha insett att Northvolt är ”kört”. LKABs gröna jätteprojekt är skjutet på en ytterst oviss framtid och H2Green Steel (Stegra) blir väl på sin höjd ett smältverk för skrot. Dessutom har planerna på storskalig tillverkning av konstgödsel lagts ner. Och vindkraften – den skall vi bara inte tala om.
Den miljövänliga vätgasen (från fossilfri el) har också sett sina bästa dagar. Verkligheten har kommit i kapp alla funderingar på vätgas för energilagring. Det blir löjligt dyrt och ineffektivt. Sabine Hossenfelder (teknisk fysiker och youtuber) utnämnde härom dagen vätgasbubblan till ”den galnaste ekonomiska bubblan hittills” i ett mycket sevärt inlägg ( https://www.youtube.com/watch?v=awN2w3sGj1w ).
Över huvud taget är det svårt att hitta särskilt mycket vett i de stora gröna EU-satsningarna. Allt fler internationella bedömare ser numera EU-området mest som ett intressant exempel på självskadebeteende.
Så det är väl bara att hoppas på att begynnande förståelse kan leda till stora förändringar. Det har trots allt hänt många gånger tidigare.
/göte
Idag upprepades hur bra vårt elsystem är, stabilt och med ett lägre pris än på kontinenten. Och de hittade nån ny forskare på Chalmers som föll in i samma kör. Det finns olika världsbilder helt klart.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nytt-rekord-for-svensk-elexport-2024
På Rapport igår var det en Chalmers professor som uttryckte att vårat elsystem är det inget fel på. Tvärt om, vi exporterar så mycket el så det måste vara bra !
Sedan kan man undra hur det går för Ebba och hennes kärnkraftsbeställning, verkar gå riktigt långsamt. Tveksamt om de kommer till skott innan nästa val…
Alla inslag av den här typen brukar innehålla orden: ”forskare säger”. Man hör sällan eller aldrig orden ”en forskare säger”. Oftast utgår man från ett pressmaterial från Greenpeace eller WWF och använder deras ”tama” forskare.
I verkligheten finns det forskare inom alla tänkbara områden med alla tänkbara åsikter. Om till exempel Vänsterpartiet vill ha en ekonomisk analys från en forskare väljer de naturligtvis en marxist och inte en libertan. Det är en jäkla skillnad mellan Thomas Piketty och Milton Friedman. Samma sak gäller överallt. Det finns ingen konsensus inom forskningsvärlden och det är heller inget att eftertrakta.
När det gäller svenska forskare inom energiområdet är ett problem att statliga pengar till forskningen de senaste trettio åren i stort sett bara gått till projekt inom vindkraft, solenergi och hållbarhet. Det har fått önskat genomslag.
Man kan lätt få för sig att motståndet mot kärnkraft har minskat. Trots allt är ju en stor majoritet av befolkningen positiva till kärnkraft. Men inom media, forskning och administration ser det annorlunda ut. Där är motståndet massivt. Det är inte konstigare än att vänstervågen på sextio- och sjuttiotalet ledde till en extrem överrepresentation av marxister inom media. Det här försvårar och försinkar allt som har med kärnkraft att göra.
Men huvudproblemet är naturligtvis ändå Miljöpartiet. Så länge S är beroende av MP för att vinna val vågar ingen satsa egna pengar i att bygga kärnkraft. Därför måste regeringen skapa ett system där det finns en politisk kostnad i att avbryta en utbyggnad. En ohederlig politiker kan lätt döma ut sådant som subventioner och det är gott om ohederliga politiker.
Så det är inte enkelt.
/göte