Lågeffekt i Nürnberg
Efter två dagars idogt springande och lyssnande på Embedded World-konferensen i Nürnberg kan jag så sakta börja summera. Det mest uppenbara är att det inte märks någon avmattning i embeddedbranschen. Sedan finns som vanligt ett antal trender, där jag skall försöka ta upp ett par här och nu.
Säker mjukvara är en stor och viktig trend. Det handlar både om bättre metoder för att gå från krav till färdig kod och sätt att undvika virus, fel och annat elände. Certifierade operativsystem, modellbaserade metoder etc är inget nytt, men det verkar som om behovet har accelererat. Det handlar väl som vanligt om omvändelse under galgen, men det är inget nytt.
Det här får jag ta mera i detalj i nästa nummer av tidningen. Jag kan bara nämna att en de mera intressanta nyheterna på området är svenska IARs samarbete med tyska SCIOPTA om säkerhetskritiska operativsystem och metoder för att hantera säkerhetskritisk kod.
Men den mest uppenbara trenden är nog ändå låg effektförbrukning. Korttillverkarna tävlar om att förhandsreleasa Intels nya lågeffektprocessor (vilket Intel inte gillar). Och tillverkarna av enkapseldatorer och små embeddedprocessorer tar ännu några steg nedåt i effektförbrukning. Atmel lanserade till exempel i förrgår sin nya enkapseldator AVR XMEGA, med extremt låg effektförbrukning och 1,6 V spänningsmatning.
Men allra lägst i spänningsmatning ligger nog ändå Silicon Labs, med sin nya extremt effektsnåla 8051-serie. Här nöjer man sig med 0,9 V matningsspänning, vilket gör att ett enda batteri räcker. Dessutom innehåller processorn en inbyggd DC/DC-omvandlare som kan spänningsmata andra komponenter med upp till 3,3 V och max 65 mW, fortfarande med ett enda batteri. Det intressanta är att man på det här sättet kan låta systemet ligga i viloläge större delen av tiden, med mindre än 50 nA strömförbrukning. Det är annars svårt med yttre DC/DC-omvandlare.
Och till slut är förstås USB en fortsatt jättesuccé. Alla använder i dag USB till i stort sett allting. Senaste nyheten kommer från Microchip, som släpper ett antal 32-bits enkapseldatorer (med MIPS-arkitektur) med komplett USB On The Go. Det är en ruggigt intressant kombination av en mycket kraftfull processor med full USB till lågpris.
Nej nu är det dags att åka ut till mässhallarna för en sista runda före hemresan.
Filed under: Göte Fagerfjäll