En imponerande bredd

En av de stora fördelarna med Swedish Embedded Award är att man alltid blir överraskad av bidragen. Det finns alltid någon ny och oväntad tillämpning.

Efter många år i juryn är det också ganska underbart att tänka tillbaka på alla de fantastiska och ibland märkliga bidrag som vi har fått in. Vi har vid det här laget nominerat ca 150 bidrag och jag har inte räknat hur många bidrag vi totalt har fått in. Första sållningen kan ofta vara nog så svår.

Och visst har det funnits många oväntade bidrag. Vem kunde till exempel vänta sig en elektronisk slägga för släggkastare. Eller en elektronisk septiktankmätare. Eller en elektronisk garderobshanterare. Allt verkar förstås självklart i efterhand och mätaren för septiktankar har blivit en stor försäljningssuccé. Men att komma på idén.

Bra bidrag i år
Årets bidrag håller genomgående en väldigt hög klass. Det har jag i och för sig sagt tidigare, men det är om möjligt ännu mera sant i år. Vi fick dessutom in fler bidrag än vanligt och jag måste väl erkänna att det var ovanligt svårt att sortera ut de bidrag som inte skulle få gå vidare. Vi tog med sex bidrag i varje kategori och jag skulle gärna ha plockat med ett par till. Men det finns ju alltid en gräns.

Helt klart är i alla fall att de bidrag som passerade nålsögat är väldigt olika. Embedded kan vara mycket och det är också tjusningen med tävlingen. I en del fall handlar det om att lösa ett extremt väldefinierat problem på ett bra sätt. I andra fall är bidraget mera av en plattform och en sätt att flytta startpunkten några steg uppåt. Alla måste ju inte alltid börja från början.

Varmluft
Varmluftsverktyget från Sievert AB måste nog klassas som ett av årets klassiska embeddedprojekt. Det handlade om att lösa ett väldigt väldefinierat problem i en mycket begränsad formfaktor och med en svår yttre miljö. Ett till synes enkelt problem visar sig vara verkligt svårt att lösa och produktifiera.

Så här är det ganska ofta. Miljöparametrar av olika slag ställer till problem som gör att steget från prototyp till färdig produkt är betydligt längre än steget från idé till prototyp. Inte så sällan blir det hela för dyrt eller för otillförlitligt och projektet faller på målsnöret.

Värmepistolen är väl värd att titta på, eftersom de inblandade företagen faktiskt lyckades ta sig hela vägen fram till färdig produkt. Det var inte lätt.

Mekanik och elektronik
Att kombinera mekanik och elektronik är inte alltid så lätt och ett skojigt exempel på några som har lyckats har vi i golfbollsplockaren Poki från en grupp elever från KTH. Den självgående apparaten är stabil och har en ovanligt genomtänkt mekanik. Det är i och för sig inte så underligt, med tanke på att gruppen har automationsbakgrund och tillgång till alla de fantastiska mekaniska verktyg som får snålvattnet att rinna på alla oss teknikintresserade. Gruppen har till exempel svarvat sina egna hjulaxlar och lager.

Plattform för fordon
Det finns också bra exempel på plattformstänkande i årets startfält. Fordonsplattformen ACU-3 från Actia Nordic innehåller bra mycket mera än vad man i förstone kan tro. Den öppna plattformen gör det möjligt för alla från studenter till storföretag att hoppa över de första årens tragglande och gå direkt på det som skall göras. Kombinationen av avancerad fordonsteknik och en öppen plattform lär vara attraktiv för många.

Många fler
Årets bidrag spretar åt många fler håll än de jag har tagit upp här. Det är helt enkelt ett riktigt bra startfält och jag kan lova att det inte är ett dugg enkelt att rangordna deltagarna. Den 22 november kommer vi att berätta vad vi kommit fram till, men som sagt – lätt är det inte.

Många år
Men årets startfält får mig i alla fall att imponeras över både företag och studenter – igen. Det är viktigt att komma ihåg att Sverige har en lång och stark tradition av innovativa embeddedsystem. Vi har faktiskt legat i framkanten lika länge som det har funnits elektronik. 1978, när jag kom in i branschen, fanns det redan massor av mikroprocessorbaserade embeddedsystem överallt i Sverige och före mikroprocessorn (som uppfanns 1971) fanns det gott om projekt för att styra maskiner med logikkretsar och analoga komponenter. Det finns en gedigen tradition att bygga vidare på och embeddedpriset visar att det görs. Det är bra.

Glöm förresten inte att boka in embeddedkonferensen i almanackan den 22-23 november. Gå gärna in på hemsidan och anmäl dig med en gång.

One Response to “En imponerande bredd”

  1. Här kan man verkligen fundera över hönor och ägg.
    Embeddedpriset har nog inte så ofta varit startskottet till utveckling av en idé. Men tävlingen har verksamt bidragit till att tankar som legat och grott faktiskt förverkligats och att det skett under viss tidspress. Det behövs tidspress, annars kan andra saker lätt ta över och man tappar fokus. Sådant är förödande för ett projekt och just tidspressen tror jag är nyttig.

    Till detta kommer att man måste formulera sina tankar på ett klart och tydligt sätt. Det är inte alltid man ger sig tid till detta men när nyttan, funktionen, bakomliggande principer och den viktiga ekonomin måste presenteras i komprimerat format och på begränsad tid så uppstår samma sak som i Quintuspressen – det ointressanta kolpulvret ombildas till en liten diamant. Bara en sån sak!

    Vi har varit nominerade två gånger och vunnit noll gånger. Det ena bidraget var nog att betrakta som en ”Me Too!” medan det andra uppfyller ett unikt behov på ett unikt sätt. Efter ett ganska stort antal år har metoden och apparaten blivit mer och mer accepterad och Embeddedtävlingen bidrog starkt till att presentationen gick från mumlande otydlighet till den klara och enkla redovisning som lett till att vårt bidrag numera finns på marknaden i sin tredje generation.

Leave a Reply