Spekulationer

IBM köper Sun Microsystems och Sony drar sig ur Sony-Ericsson-samarbetet. Det är två av dagens mest spridda rykten.
Och bägge kan mycket väl gå från rykte till sanning. En ekonomisk situation som den vi har just nu sätter fart på förändringarna. Förändringar som normalt sett skulle tagit månader och kanske årtar nu i stället veckor. Det närmaste året kommer vi sannolikt att få se våldsamma strukturförändringar, inte bara i bilindustrin utan också i halvledarindustrin.
I dagspressen kommer säkert de individuella förändringarna att beskrivas som resultat av finanskrisen, men för det mesta är det bara förändringstakten som ökar. De grundläggande orsakerna och den grundläggande trenden kan nästan alltid spåras mycket längre bakåt i tiden.
Så vad kan vi då vänta oss inom elektronikindustrin det närmaste året?
En ganska ofarlig spekulation har att göra med själva produktionen av halvledare. Fler halvledartillverkare kommer att sälja av sina egna produktionsanläggningar och gå över till att producera hos företag som TSMC och UMC. Den här trenden har varit stark i åratal.
Men en naturlig följd av outsourcing-trenden är också att sammanslagningar mellan halvledartillverkare blir betydligt enklare. Man slipper problemen med att lägga ner eller flytta produktionsanläggningar. Och om alla använder ungefär samma tillverkningsprocesser blir det relativt lätt att slå samman konstruktionsavdelningar. Vi kan nog förvänta oss ganska många sammanslagningar det närmaste året.
En annan spekulation har att göra med processorarkitekturer. De senaste åren har vi sett en utveckling där framför allt x86-arkitekturen och ARM-arkitekturen blivit allt starkare. Den utvecklingen kommer nog att fortsätta och accelerera.
På dator- och serversidan har vi redan sett x86-arkitekturen tampas framgångsrikt både med arkitekturerna från Sun och IBM (Sparc och Power) och med den egna Ithanium. Och på embeddedsidan har x86-arkitekturen, inte minst i form av Atom-processorn, gett det mesta (PowerPC, MIPS etc) en hård match.
ARM-arkitekturen har å sin sida en stark ställning på mobiltelefonsidan, men också en allt starkare ställning inom lågprisområdet för embeddedprocessorer. För en eller ett par dollar får man nu en avancerad Cortex-baserad processor med massor av periferifunktioner. Och kanske viktigast av allt – det finns massor av hjälpmedel i form av kompilatorer, operativsystem och färdig kod.
ARM-arkitekturen kommer naturligtvis inte att komma in i de enklaste enkapseldatorerna, men vi kan få se en ”utrensning” på lite högre nivå och här kommer finanskrisen att hjälpa till. När företag slås samman och produktlinor ses över kan en hel del försvinna eller tonas ner.
Min tredje spekulation är att plattformstrenden fortsätter åtminstone ett par år till. Det innebär alltså att konstruktörerna hellre använder färdiga plattformar (komponenter eller kort) som bas för sina konstruktioner än att arbeta ”från scratch”. Här är förstås processorarkitekturen en viktig del, men plattformen går betydligt längre än så. Det finns stora fördelar i att kunna starta på operativsystemsnivå, med färdiga nätverksstackar, färdiga I/O-drivrutiner och färdiga filsystem där det behövs. Problemet är förstås att man förlorar i differentiering, men många konstruktörer verkar vara nöjda med att differentiera på mjukvarunivå.
Däremot tänker jag inte spekulera i rysk-svenska diplomatiska problem efter melodifestivalens ”Tingeling”-inslag i finalen. Kul var det i alla fall och en bra motpol till allt mellansnack där man verkade ha plockat in humoristernas B-lag och textskrivarnas C-lag.

Leave a Reply