Tokstollar och knäppgökar

Den glada julen är slut, slut, slut och både granar och annat har kastats ut. Inte minst verkar en hel del vett och sans ha gått samma väg som julgranarna. Det gäller både i USA och i Sverige och riskerar att leda till obehagliga begränsningar av yttrandefriheten.

Håll ute tokstollarna
Senaste veckan har väldigt mycket handlat om stormningen av Kapitolium. Media har översvämmats av bilder av tokstollar utstyrda med kohorn och till och med svenska fotbollshalsdukar. Sällan har väl kuppmakare varit så villiga att visa sig på bild.

Svensk TV och radio har inte haft några större problem att förklara hela den sorgliga historien. Det här är bara vad man kan vänta av Trump och hans anhängare. Alla som någon gång sagt något positivt om Trump förklaras nu vara fascister och fiender till demokratin. Besluten om avstängning från Twitter, Facebook och Youtube beskrivs som högst rimliga sätt att skydda demokratin.

Men ärligt talat – inte är väl det här första gången som politiska organisationer haft svårt att hålla ute tokstollar och extremister? För egen del brukar jag gå tillbaka till sjuttiotalet för att hitta jämförelser, något som har sina fördelar. Sjuttiotalet var ju en strålande tid för tokstollar och knäppgökar. Inte minst var ungdomsförbunden nedlusade med dem.

De politiska partierna hade olika sätt att hantera de här problemen. Socialdemokraterna hade redan två gånger tidigare under nittonhundratalet tvingats att kasta ut sitt ungdomsförbund så de var sannolikt bäst på att hålla rent. När vi i vår SSU-förening (i Kungälv) ville demonstrera tillsammans med VPKs ungdomsförbund fick vi veta av SSU-ledningen i Stockholm att detta var absolut förbjudet och otänkbart, något som vi hade svårt att förstå.

Så här i efterskott har jag betydligt lättare att förstå SSU-ledningens ståndpunkt. VPKs ungdomsförbund var ju från början Socialdemokraternas gamla uteslutna ungdomsförbund. Bara ett år senare bröt för övrigt VPKs ungdomsförbund med VPK och bytte namn till Marxist-Leninistiska Kampförbundet. Förbundet var ganska hårt kopplat till det nybildade trotskistiska ”Förbundet Kommunist”. Här vimlade det av tokstollar.

CUF och FPU
Fraktionsstriderna på vänsterkanten höll på hela sjuttiotalet och beskrivs väl egentligen bäst i Monty Pythons utomordentliga film ”Life of Brian” (Judean Peoples Front etc). Som tur var ägnade sig de olika fraktionerna framför allt åt att bekämpa varandra i stället för att genomföra sina revolutionära program. Det skall vi vara väldigt glada för.

I början av sjuttiotalet hade vi alltså en total fraktionsstrid bland organisationerna till vänster om det hårt styrda SSU. Längre till höger fanns MUF, Moderata Samlingspartiets Ungdomsförbund – också de utan alltför många uppenbara tokstollar. MUF-föreningarna brukade däremot vara populära för sina danskvällar påstods det.

I mitten fanns Centerns Ungdomsförbund (CUF) och Folkpartiets Ungdomsförbund (FPU). Här var det betydligt högre i tak och styrningen från moderpartierna var minimal. Resultatet blev – inte helt oväntat – att högljudda extremister ofta tog över. I både CUF och FPU vimlade det av tokstollar och en del av föreningarna torgförde åsikter som skulle passat betydligt bättre bland någon av vänsterfraktionerna. Det hela var mycket underhållande, men ibland en aning obehagligt.

Extrema aktivister
På sjuttiotalet kom de mest extrema aktivistgrupperna från vänster. Baader-Meinhof-ligan (RAF) var väl den mest kända i Europa och Symbiotiska befrielsearmén (SLA) blev kanske den mest kända i USA efter Patty Hearst-historien. Men det fanns också andra små tokgrupper som bestämde sig för att starta revolutionen på egen hand.

Ändå var det ytterst få inom media som ville ge hela vänsterrörelsen skulden för det som RAF, SLA och de andra galningarna gjorde. På den tiden insåg nog de flesta att tokstollar är tokstollar. Man bör naturligtvis kräva att partier håller rent från tokstollar, men samtidigt måste man inse att det sannerligen inte är lätt.

Den här moderationen från media på sjuttiotalet verkar idag vara helt bortblåst. I stället pågår en ganska extrem ”brunsmetningskampanj” där man verkar vilja ge alla till höger om Demokraterna skulden för vad USAs nuvarande motsvarigheter till RAF och SLA har för sig. Till råga på allt ägnar sig Twitter, Facebook och Youtube allt mera åt en ganska obehaglig åsiktskontroll.

Svårt att hålla rent
Var går då gränsen för vad som bör tillåtas och vad som inte kan tillåtas?

Det är naturligtvis inte tillåtet att storma Kapitolium, men den händelsen har mycket mer med lag och ordning än med politik att göra. Att inte polisen klarade att stoppa kuppmakarna är närmast ofattbart. Speciellt som aktivisterna verkar ha varit en ganska liten grupp utan direkt beväpning. Den absoluta majoriteten av demonstranter var fullständigt fredliga.

Att Trump har sagt saker som han inte borde ha sagt står väl tämligen klart. Men han har knappast uppmanat till stormning av Kapitolium och absolut inte till avskaffande av demokratin. Den nya riksrättsprocessen beror rimligen på att många inom Demokraterna är rädda för att få Trump som motståndare om fyra år.

Det är ingen tvekan om att Republikanerna har svårt att hålla organisationen ren från tokstollar på högerkanten. Men samma sak gäller Demokraterna och tokstollar på vänsterkanten. Med ett tvåpartisystem som det i USA är det förtvivlat svårt att undvika tokstollar. Så har det alltid varit, men konstitutionen har hittills räckt för att hantera problemet.

Jag tycker nog att försöken att begränsa yttrandefriheten är det klart obehagligaste i den här historien. USA har alltid haft en ganska extrem tradition av frihet och rättighet att säga vad som helst. Den traditionen har fortsatt på ett naturligt sätt på Internet och sociala medier.

Men allt detta håller på att förändras. Twitter, Facebook och Youtube inför nu utomordentligt begränsande politiska riktlinjer för vad som får sägas och operatörer som Amazon Web Services stänger av personer och organisationer med politiska åsikter som inte passar. Den här utvecklingen går mycket snabbt.

Ett fåtal svenska tidningar varnar för den här utvecklingen men alltför ofta hejar man snarare på och ropar på ännu fler begränsningar. Det gäller inte minst statliga SVT och SR, där yttrandefriheten ibland verkar stå förvånansvärt lågt i kurs.

Hoppas på Polen
Naturligtvis kan man alltid hävda att Twitter, Facebook och Youtube ägs av privata företag som har rätt att göra som de vill med sin egendom. Samma sak kan sägas om operatörer som AWS. Den som inte vill följa reglerna kan starta egna företag.

Men riktigt så enkelt är det inte. Lagstiftning mot monopol och karteller har av goda skäl funnits sedan slutet av 1800-talet. Företag som har en monopolställning får finna sig i att deras frihet begränsas av lagar.

I Sverige har i och för sig regeringspolitikerna hittills mera talat om lagar för att förhindra falska nyheter än om lagar för att stötta yttrandefriheten. I Polen förbereds däremot lagar för att stötta yttrandefrihen och samma sak börjar så sakta diskuteras inom EU.

Det är väl bara att hoppas att den utvecklingen inte stoppas av tokstollar med kohorn på huvudet.

Corona och elbrist
Annars verkar det mesta rulla på som vanligt. Den 17 december slog Sverige vårens rekord i antal coronadöda per dag. 117 blev den nya toppnoteringen och vi får väl hoppas att det rekordet står sig.

En intressant skillnad är i alla fall att det nu tog två månader att komma upp i den här nivån mot mindre än fyra veckor i våras. Det innebär rimligen att sjukvården nu är mycket bättre på att ta hand om patienterna. Annars hade säkerligen nivåerna varit ännu mycket högre.

Tyvärr är den svenska hanteringen av pandemistatistik fortfarande under all kritik. I jämförelse med övriga industriländer framstår vi som ett U-land. Eftersläpningen är ungefär en månad och beslutet att bara presentera statistik tisdag till fredag och inga helgdagar gör det svårt att jämföra Sverige med andra mera civiliserade länder. Det hela är mycket pinsamt.

Det ser i alla fall ut som om vi passerar 10 000 döda på fredag den här veckan. I själva verket passerade vi förmodligen den gränsen redan strax efter nyår, men det får vi veta först om några veckor. Förhoppningsvis får vaccinet kurvorna att vända neråt hyfsat snart.

Snöovädret de senaste dagarna ser ut att gå över i en period med kallt väder och svag vind i hela landet. Risken är ganska stor att vi hamnar i en situation liknande den i februari 2018. Den gången klarade vi elförsörjningen utan att behöva släcka ner områden men det var obehagligt nära.

Sedan dess har vi stängt två kärnkraftsreaktorer (R1 och R2) samtidigt som elförbrukningen ökat. Det innebär att vi har en effektbalans som är åtminstone 2 GW sämre (nästan 10 procent) än 2018 och vad det kan innebära har många vid det här laget varnat för.

Så det är hög tid att köpa färska batterier till radioapparaten och ficklamporna, sprit till Trangiaköket och sovsäckar för att hålla kölden ute. Det är bara ministrar som litar på turen.

7 Responses to “Tokstollar och knäppgökar”

 1. ”Det gäller inte minst statliga SVT och SR, där yttrandefriheten ibland verkar stå förvånansvärt lågt i kurs.”

  Det är verkligen inte det intryck jag får. Kan du ge exempel på det?

 2. Den som inte har noterat vänstervridningen av SVT spec TV 2 och de därmed försöken till begränsning av yttrandefriheten i bl.a. intervjuer måste vara vara blind och döv. TV intervjuven med Mattias Karlsson är ett bra exempel på detta då intervjuvaren under en hel timme gång på gång försökte avbryta eller avbröt MK. Enligt publicerade undersökningar är mellan 60 och 70 procent av den svenska och norska journalistkåren vänstersympatisörer och undertrycker efter bästa förmåga synpunkter från den andra politiska sidan.

 3. Politiskt vinklad tycker jag inte är samma sak som begränsning av yttrandefriheten. Men låt gå. Så du påstår att journalistkåren är vänstervriden. Då borde det väl synas tydligt i valbevakningen?

  https://mediestudier.se/wp-content/uploads/2019/03/kampen_om_mediebilden.pdf

  Men tyvärr inget stöd för din åsikt i den rapporten.

 4. Hej nyfiken

  Jag uttryckte mig kanske lite svepande med tanke på att jag den här gången bara skriver om reaktionerna på agerandet från Twitter, Facebook och Youtube. Det finns mycket att säga om SVT/SR också för övrigt men det tar vi en annan gång.

  Om vi koncentrerar oss på problemet med sociala medier och yttrandefrihet är det väldigt mycket lättare att hitta exempel där SVT/SR hejar på den nuvarande utvecklingen än sådana där de problematiserar den. Däremot finns det en del ledarartiklar i tidningar som SvD och GP som tar upp hotet på ett intressant sätt. Adam Cwejmans ledare i dagens GP är till exempel väldigt belysande.

  Förhoppningsvis kommer debatten om yttrandefrihet och Internet igång på allvar också i SVT/SR. I bästa fall kanske till och med regeringen kan lyfta huvudet ur ”fake news”-sandlådan och börja fundera över vad som är viktigast – skyddet mot olämpliga åsikter eller skyddet för yttrandefriheten.

  /göte

 5. Min förhoppning om att ”rekordet” från 17 december skulle stå sig blev tyvärr inte infriad. Det har redan tickat uppåt ett par steg till 118. Med 351 rapporterat döda på en dag har vi dessutom passerat en annan otrevlig milstolpe.

  Den höga siffran beror naturligtvis på eftersläpningen från Lucia och framåt, men indikerar ändå att vi fortfarande ligger kvar på en otäckt hög nivå.

  Enligt FOHM har vi nu 10 185 rapporterat döda i pandemin. Det är en siffra med politisk sprängkraft.

  På energisidan börjar det se lite jobbigt ut. Vinden har avtagit en aning och Sverige är plötsligt en nettoimportör av el. Vattenkraften och kärnkraften går för fullt och om vinden mojnar ytterligare (som den beräknas göra) blir läget obehagligt. Elpriset har redan dubblats sedan i går.

  /göte

 6. @nyfiken
  Politiskt vinklad är begränsning av yttrandefriheten! De tar in sk experter som bara pekar på att vänsterideologier är korrekta i verkligheten. Titta tex när Mats Knutsson gör sina bakgrundsanalyser eller Rapport tar in en expertåsikt.

  Även partiledardebatterna visar på partitillhörighet. MP fick inga tuffa frågor alls. Där deras ideologi är verklighetsförnekande så undveks de obehagliga frågorna. Ta tex när det blev debatt där högern sa att vind är opålitligt för den inte ger kraft jämt och detta går inte att reglera. Vänstern sa att vattenkraften reglerar detta. Då tog SVT in en sk oberoende expert. Experten är i vindkraftbranschen så han sa att det visst finns vattenkraft för att reglera detta trots att detta var en lögn.

  Jag blev trött redan i barndomen på att höra ”Detta är Bo Inge Andersson som rapporterar från slummens USA.”. SVT var vänstervridet redan då och ingenting har hänt sedan dess.

  Enligt en Europeisk undersökning av var medierna står i olika länder har Sverige den mest vänstervridna media i Europa. Se bilden från yougov på:
  https://yougov.co.uk/topics/politics/articles-reports/2016/02/07/british-press-most-right-wing-europe
  Länken du skickade verkar mest bevisa att media i Sverige är så vänsterinfekterade (subjektiva) att t.o.m. en undersökning om den själv inte ens visar hur vänstervriden den är. Då är det tur att det finns undersökningar som är sedda utifrån (objektiva).

  I Sverige får mediajättarna betalt för att censurera högeråsikter. De får betalt genom att helt oskäligt vara befriade från energiskatt. Det är ganska mycket pengar då dessa serverhallar drar lika mycket som en mindre stad i Sverige. Regeringen har t.o.m. fått ett eget censurtelefonnummer att ringa när de vill ha bort något.

  Upplägget med censur kommer från USA där demokraterna efter valförlusten 2016 tog kontakt med jättarna för att få hjälp med censur av högern. Hur jättarna får betalt där vet jag inte, men jag gissar att det kommer visa sig under Bidéns styre. Tjänster och gentjänster verkar snarast ses som ”laglig korruption” i USA.

 7. Om den omöjliga situationen för mediajättarna. https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/civilisationen-hanger-inte-pa-facebook/

Leave a Reply